Kunstwerk 'de balzak' brandt volledig af: 'Geen pubergrap'

Er is niks meer over van het kunstwerk. © SK-Media
Kunstwerk Panta in Gennep is in de nacht van vrijdag op zaterdag volledig in vlammen opgegaan. Onder inwoners stond de creatie bekend als 'de balzak'.
Wie dit op zijn of haar geweten heeft, is niet bekend. Het kunstvoorwerp stond aan de Niersdijk en is gemaakt door Rotterdammer Joep van Lieshout.

Aangifte

Antoine Achten van Kapellenbaan, een project waar het kunstwerk deel van uitmaakt, zegt tegen De Gelderlander dat hij aangifte gaat doen. Volgens hem is dit dan ook een aanslag op de cultuur.

Opzettelijk?

De schade is enorm: zo'n 50.000 euro. Achten vermoedt dat het kunstwerk opzettelijk in brand is gestoken. "Dit is geen uit de hand gelopen pubergrap. Dit doe je niet met een prop papier. Je hebt diesel nodig, autobanden of hout. Polyester brandt niet zomaar, je hebt een katalysator nodig", vertelt hij tegen de krant. Achten wil het kunstwerk laten vervangen. "Dat is tenminste het streven."

'Elke maand vol gepist'

De creatie was al vaker doelwit van vandalisme. Zo is het al eens beklad geweest. "Hij werd elke maand vol gepist. Dan kun je zeggen: zag je dat niet aankomen? Maar heel Rotterdam staat vol met dure kunstwerken, ook van Joep van Lieshout, en daar gebeurt nooit wat mee", aldus Achten.
Het kunstwerk in originele staat. © Atelier Van Lieshout/Kapellenbaan