Teruglezen: 'Open bioscopen en theaters tot 23:00 uur'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft torenhoog, toch wordt de roep vanuit de samenleving om versoepelingen luider. Het kabinet geeft dinsdag 25 januari een persconferentie over mogelijke aanpassingen.
Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 22 januari:

21:20 uur - ID&T: alleen volledige heropening evenementensector is acceptabel

Het is onacceptabel als de evenementenbranche niet op korte termijn weer volledig open gaat. Dat zegt Ritty van Straalen, CEO van festivalorganisator ID&T Groep, in een reactie op het zaterdag uitgelekte OMT-advies waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan. "Kom met werkbare versoepelingen en niet deze symboolpolitiek", stelt Van Straalen tegenover het ANP.
"Onze industrie is inmiddels al bijna twee jaar volledig dicht en aan perspectief ontbreekt elk spoor", zegt de algemeen directeur van de organisatie achter evenementen als Mysteryland, Defqon.1 en Awakenings. "De toekomst voor de evenementenbranche is in groot gevaar en een heropening op 100 procent capaciteit op korte termijn is de enige weg om de branche in leven te houden."

18:30 uur - Theater- en bioscoopsector: vroeg dicht is hetzelfde als lockdown

Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om er bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen voor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou "feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown", zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).
In een reactie op het zaterdag via bronnen uitgelekte nieuwe OMT-advies, waarin staat dat de samenleving weer tot 20:00 uur open kan, roepen zowel de bioscoop- als theatersector het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren. "In elk geval tot een uur of 22:00 of 23:00", zegt Van der Ham. "Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown."
Afbeelding ter illustratie © iStock

16:00 uur - Ruim 46.200 nieuwe coronagevallen, achterstand neemt verder toe

Tussen vrijdag- en zaterdagmorgen zijn 46.219 positieve coronatesten geregistreerd. Vrijdag waren dat er na correctie nog 57.506, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden. Veel meldingen zijn nog niet verwerkt, de achterstand is opgelopen tot ongeveer 46.000 over de afgelopen vijf dagen. Op vrijdag was de achterstand nog 30.000 positieve tests over vier dagen. Dit zijn besmettingen die wel zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd.

15:10 uur - KHN: blij met uitgelekt OMT-advies over heropening

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de horeca en de cultuursector tot 20:00 uur weer open te laten gaan. Dat laat een woordvoerder van KHN weten in een reactie. Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.

14:34 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. In totaal liggen er nu 1083 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 25 minder dan vrijdag, volgens de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De daling van het aantal coronapatiënten is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 796 coronapatiënten. Op de intensive cares liggen momenteel 287 coronapatiënten, evenveel als vrijdag.
In de afgelopen 24 uur werden er 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 124 nieuwe patiënten binnengebracht.

14:15 uur - Handballers door corona verder zonder bondscoach op EK

De Nederlandse handballers blijven gehinderd worden door coronabesmettingen op het EK in Boedapest. Nadat al een aantal spelers in quarantaine moest, bleek zaterdag ook bondscoach Erlingur Richardsson besmet. Voor het duel met Montenegro zal assistent Edwin Kippers optreden als hoofdcoach. Ook keeperstrainer Gerrie Eijlers testte positief en moet in quarantaine, meldt de handbalbond.
Richardsson testte zaterdagochtend positief bij een sneltest en ging meteen in isolatie. De uitslag van zijn spoed PCR-test is nog niet bekend. Eijlers was donderdag in het duel met Frankrijk al opgetreden als tweede doelman na een besmetting van reservedoelman Dennis Schellekens. Een dag later bleek ook eerste doelman Bart Ravensbergen positief. De doelmannen René de Knegt en Thijs van Leeuwen werden inmiddels ingevlogen voor het toernooi, waarin Nederland na het duel met Montenegro van zaterdag ook nog speelt tegen Denemarken (maandag) en Kroatië (woensdag).
Ook de spelers Rutger ten Velde, Jeffrey Boomhouwer, Robin Schoenaker en Iso Sluijters zitten wegens een besmetting in isolatie. De zes Limburgers die deelnemen hebben opnieuw negatief getest.

13:10 uur - OMT-advies: Heropeningen onder strenge voorwaarden tot 20:00 uur

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet de horeca en de cultuursector tot 20:00 uur weer open te laten gaan. Dat staat in het laatste advies van het OMT aan het kabinet, melden ingewijden aan de NOS na berichtgeving door NRC.
Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen. De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Haagse bronnen wijzen erop dat zowel het advies als de reactie van het kabinet erop nog onderwerp van discussie zijn.
Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie. Rutte zei vrijdag dat hij "gematigd optimistisch" is dat hij dan versoepelingen van de coronamaatregelen kan aankondigen.

13:00 uur - Horeca Horst aan de Maas weer tijdelijk geopend

Ruim dertig horecazaken in de gemeente Horst aan de Maas zijn zaterdagmiddag weer tijdelijk opengegaan. Tussen 12:00 uur en 16:00 uur mogen de horecazaken weer gasten ontvangen. Ze doen dat uit protest tegen het coronabeleid. Het protest is toegestaan door burgemeester Ryan Palmen. Wel moeten alle horecazaken zich aan de basisregels houden. Lees hier meer.
Lange rijen voor de horecazaken in Horst aan de Maas © L1 (Ruud van Broekhoven)

9:50 uur - Brazilië eist vaccinatie bij voetballers in hoogste divisies

Voetballers in de hoogste klassen van Brazilië moeten komend seizoen gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Dat heeft de voetbalbond van het Zuid-Amerikaanse land (CBF) besloten na overleg met de gezondheidsautoriteiten.
De vier hoogste divisies beginnen aan hun competitie in april. De clubs hebben inmiddels een brief gehad van de bond met de nieuwste richtlijnen. Een daarvan is de verplichting "om een volledig vaccinatiebewijs tegen Covid-19 voor te leggen aan de medische commissie van de CBF".
De Braziliaanse bondscoach Tite meldde onlangs al dat hij Atlético Madrid-speler Renan Lodi niet zal selecteren voor de komende WK-kwalificatieduels omdat de verdediger niet volledig gevaccineerd is tegen corona.

7:00 uur - FNV: 500 zorgverleners bijna 2 jaar thuis met langdurige Covid

Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige Covid, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor zorgmedewerkers die langere tijd thuiszitten na een coronabesmetting.
In de eerste drie weken na de opening van het meldpunt ontving FNV 2087 meldingen. 70 procent van deze mensen denkt op het werk met corona besmet te zijn geraakt.
FNV wil dat er snel een oplossing komt voor de mensen die binnenkort twee jaar ziek zijn. Zij dreigen volgens de vakbond hun baan te verliezen en zullen dan financieel flink moeten inleveren. Vicevoorzitter Kitty Jong: "Vanaf maart aanstaande is de eerste groep getroffen mensen al twee jaar ziek. Zij hebben al een brief van het UWV ontvangen. FNV wil daarom dat er met spoed werk gemaakt wordt van een financiële tegemoetkoming voor deze zorgwerkers die in de frontlinie stonden en soms nog steeds staan."
Mensen met langdurige Covid kunnen klachten houden als vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, of geestelijke klachten zoals depressie en vergeetachtigheid. FNV stelt op basis van kwalitatief onderzoek dat er weinig begrip is voor mensen met langdurige Covid en de druk om weer te gaan werken hoog is.

6:15 uur - Hoofdofficier van justitie ziet 'glijdende schaal' bedreigingen

Hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels maakt zich zorgen over bedreigingen en intimidaties door antioverheidsactivisten en complotdenkers. Die ondermijnen de rechtsstaat, vindt Zwinkels. "Ik zie een glijdende schaal. We moeten waakzaam zijn. Het is nodig om daarover het debat te voeren", zegt hij tegen NU.nl.
"We brengen meer mensen voor de rechter, 2020 liet al een aanzienlijke stijging zien van 15 naar 43 zaken. Datzelfde beeld bood het vorige jaar", aldus Zwinkels tegen de nieuwswebsite. "We hebben daar ook echt de focus op. Meelopers zijn vaak sociaal geïsoleerd en brengen veel tijd door op het internet. In de Telegramgroepen is de constante boodschap: we worden bedonderd en het zou goed zijn als er mensen zouden opstaan. Het zijn onzekere tijden en volgers worden meegezogen in een verhaal waar ze niet meer uit komen en waar ze steeds sterker in gaan geloven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!