The Voice-winnaar Phil Bee: 'Het is echt schandalig'

Phil Bee reageert op de BOOS-aflevering over The Voice of Holland © L1
Ongepaste opmerkingen, ongewenste aanrakingen, een algeheel gevoel van onveiligheid: de beschuldigingen aan het adres van de makers van The Voice of Holland zijn niet van de lucht.
Een aangifte van verkrachting tegen rapper Ali B., een bandleider die foto's van zijn geslachtsdeel stuurt naar deelnemers en Marco Borsato die jonge kinderen zou betasten. Het YouTube-programma BOOS trok de beerput rondom de Voice of Holland donderdagmiddag open.
In totaal kwamen er bij BOOS tientallen meldingen binnen over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. In de uitzending komen de slachtoffers aan het woord. Binnen twee uur tijd is de video volgens BNNVARA al meer dan vijf miljoen keer bekeken.

'Enorm schokkend'

Advocaat Phil Boonen, advocaat van slachtoffers van zedenmisdrijven, vindt de uitzending enorm schokkend. "Zeker als je ziet om hoeveel mensen het gaat." Het meest schokkend vindt Boonen het voorbeeld van Ali B. die onverwachts een slachtoffer begon te zoenen. "Ze bevroor, dat zie je vaak bij slachtoffers. Hoe ze dat vertelt, dat gaat door merg en been. Hoe iemand dat moment zo beleeft", vertelt Boonen in L1mburg Centraal.
Advocaat Ivo van de Bergh, die verdachten van zedenmisdrijven bijstaat, trekt nog geen conclusies na het zien van de BOOS-uitzending: "Er is ook een andere kant. De verhalen van de vermeende verdachte. Die kennen we op dit moment niet of onvoldoende. Daar moeten we ook oog voor hebben."
Bekijk hier het gesprek met Phil Boonen en Ivo van de Bergh en een reactie van Phil Bee die de laatste editie van The Voice won. Lees verder na de video

'Schandalig'

Ook Philippe Bastiaans, beter bekend onder zijn artiestennaam Phil Bee, heeft de onthullende uitzending gekeken. De zanger uit Margraten die in oktober The Voice Senior won, is zichtbaar aangedaan: "Schandalig, dit machtsmisbruik. Ik hoor het zelfs over The Voice Kids. Ik vind het echt schandalig. Als dat mijn dochters waren, dan ging ik persoonlijk die mensen opzoeken. Dat gevoel krijg je dan."

BOOS-uitzending

In de langverwachte BOOS-uitzending over The Voice of Holland worden meerdere ex-kandidaten en medewerkers aan het woord gelaten. Zij zouden slachtoffer zijn van seksueel overschrijdend gedrag of zelfs verkrachting.

Marco Borsato

Zo zou Marco Borsato tijdens zijn functie als coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids verscheidene kandidates en medewerkers hebben betast. Een zestal, van wie drie minderjarig, heeft zich bij de redactie van BOOS gemeld, werd duidelijk in de uitzending van donderdag.
Drie jonge vrouwen vertellen aan Tim Hofman in BOOS dat zij 'overwegend in werksferen langdurig en ongewenst betast' zijn door Borsato. Dit zou zijn gebeurd op de billen. Een van hen was een werknemer bij The Voice. Ook meldden zich drie voormalige kandidaten van The Voice Kids. Een meisje van 14 jaar oud werd naar eigen zeggen betast op de billen tijdens de jaarlijkse barbecue die Borsato organiseert voor oud-kandidaten.

Ali B

Een van de aangiftes tegen rapper en The Voice of Holland-coach Ali B is vanwege verkrachting. Dat zegt een ander slachtoffer anoniem in de aflevering. De vrouw vertelt dat ze wist dat er meer vrouwen slachtoffer waren, omdat Ali B dat haar verteld zou hebben. "Maar ik heb ze nooit gevonden. En om in je eentje tegen iemand die zo veel geld heeft, zo veel macht heeft, aangifte te gaan doen en verder eigenlijk geen bewijs te hebben van wat er is gebeurd, dat is een heel grote stap."
Volgens het programma zou het bij de rapper gaan om een 'patroon' in zijn gedrag. Meerdere oud-kandidaten doen anoniem hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ali B ontkent alle aantijgingen en zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. "Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen", zegt hij in een reactie tegen het programma.

Jeroen Rietbergen en regisseur

Ook de inmiddels ex-partner van Linda de Mol, Jeroen Rietbergen, en de regisseur van het programma zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Rietbergen bevestigde dat nieuws vorige week.
John de Mol, die The Voice bedacht en jarenlang produceerde, reageert ook in de uitzending van BOOS op de vele schandalen. Hij belde naar eigen zeggen Rietbergen in 2019 op en zei dat hij direct alles uit zijn handen moest laten vallen en naar het kantoor moest komen. Toen Rietbergen tien minuten later arriveerde heeft De Mol hem naar eigen zeggen een half uur lang verbaal 'alle hoeken van de kamer' laten zien. "En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z'n bek te slaan."
De BOOS-aflevering is via deze link te zien.