Nieuwe Limburgse snack dropcorn: popcorn met dropsmaak

Dropcorn: popcorn met dropsmaak. © L1
Houd je van drop en van popcorn? Dan kan dropcorn in de smaak vallen. Op het Grescollege in Reuver werd de popcorn met dropsmaak gelanceerd.
Het idee komt van Joël Sturmans uit Beesel. In samenwerking met restaurant De Gresbuus, gevestigd in de monumentale Greswarenfabriek in Reuver, ontwikkelde hij de nieuwe snack.

Creatieve ingeving

"Op een gezellige avond met een frietje en frikandel erbij kom je al snel op een creatieve ingeving", verklaart de Beeselnaar. "Popcorn is heel bekend, drop ook. Nederland is echt een dropland. As je die combinatie samenvoegt, dan kan het tot verrassende resultaten leiden."

Publiek als bedrijf

Aangezien het restaurant in hetzelfde pand als het Grescollege zit, hoefde Sturmans niet ver te zoeken naar proevers van zijn product. Dat ziet Karin Grispen, teamleider van Grescollege, ook als voordeel. "Hier op school heb je een heel publiek als bedrijf die je van alles kunt laten proeven om te kijken of er een markt voor is."

Beter in smaak

En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. "We hebben het aan verschillende leerlingen van het Grescollege voorgeschoteld", geeft Sturmans, die ook de knetterdel en overwinningsthee uitvond, aan. "Zo zijn we steeds beter geworden in die smaak." Uiteindelijk is er een zoete en zoute popcorn met dropsmaak.

Geen dropfans

Toch zorgt de dropcorn voor nog wat gefronste wenkbrauwen. De drie leerlingen Sammy Bouzka, Safouane Boudazarte en Reda El Hadadi vinden het wel lekker, maar moeten een beetje wennen aan de smaak. "De nasmaak is een beetje zoutig", zegt Sammy. "Ik ben sowieso geen fan van drop, maar het valt op zich wel mee. Ik had het anders verwacht." Ook zijn vrienden zijn geen dropliefhebbers. "Ik was er wel nieuwsgierig naar, dus ik dacht: ik probeer het, waarom niet", zegt Reda. "Ik proef de drop niet heel sterk", vindt Safouane.

Zoete het lekkerst

Lisa Magnée is juist wel liefhebber van drop en popcorn en het valt bij haar goed in de smaak. "De zoete is het lekkerst, want als je bij de zoute nog meer zout bij doet, dan is het erg zout. En met een beetje zoete smaak heb je ook nog de nasmaak van drop. De zoete is wel echt de aanrader vind ik."

Snack in bioscoop

Of Sturmans er uiteindelijk geld aan gaat verdienen, weet hij niet. "Maar dat is voor mij niet de doelstelling. Ik denk dat passie vooral de doelstelling moet zijn." Hij wil de snack wel nog bij Service-Bioscoop Luxor in Reuver aanbieden.
Reda zou het zelf niet in de winkel of bioscoop kopen. "Ik zou ook niet een hele zakken kunnen opeten." Maar Lisa en Safouane zien zichzelf - als het weer mag - wel in de bioscoop zitten met een bakje dropcorn.