Woensdag duidelijkheid over integriteit Ger Koopmans

Ger Koopmans © L1
De uitkomst van de provinciale enquête naar mogelijke belangenverstrengeling van oud-gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) wordt woensdag gepresenteerd. Het rapport wordt dan overhandigd aan gouverneur Emile Roemer door voorzitter Aleida Berghorst van de enquêtecommissie.
Een kleine maand geleden werd al bekend gemaakt dat de presentatie van het rapport eind januari plaats zou vinden. Nu is dus de exacte datum bekend gemaakt.

Geen openbare verhoren

Eind december werd ook het besluit naar buiten gebracht dat er geen openbare verhoren zouden plaatsvinden. Volgens de commissie zijn die niet noodzakelijk om te komen tot een zorgvuldig en evenwichtig eindverslag.

Terraq

De eerste provinciale enquête ooit richt zich op de integriteit en het handelen van voormalig gedeputeerde Koopmans rond projecten waarbij baggerbedrijf Terraq een rol speelde, met name rond het inmiddels afgeblazen hoogwaterproject Meer Maas Meer Venlo.
Koopmans bleef bij zijn aantreden in juni 2014 aan als commissaris van Terraq, met instemming van het Limburgs Parlement. In oktober 2017 stapte hij uit zichzelf op. De enquête draait om de vraag of Koopmans zich aan de afspraak heeft gehouden zich niet te bemoeien met beraadslagingen en besluitvorming rond ontgrondingen. Bij een aantal projecten was Terraq namelijk betrokken.

Commissie

De enquêtecommissie bestaat uit vijf statenleden. Naast voorzitter Aleida Berghorst (PvdA) zijn dat Ingrid Voncken (CDA), Teun Heldens (VVD), Kathleen Mertens (GroenLinks) en Henk van der Linden (Lokaal-Limburg).