Handhaving bij Bonnefantenmuseum: XL-museumshop mag niet

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
De XL-museumshop in het Bonnefantenmuseum in Maastricht mag niet door het hele gebouw lopen. Medewerkers van handhaving hebben donderdagmiddag een stokje voor de ludieke protestactie gestoken.
Het kunstmuseum wilde vanaf donderdag het hele gebouw voor bezoekers openstellen door de museumshop uit te breiden met looproutes door de hele collectie.

Handhaving

De winkel was flink opgeschaald en liep door drie verdiepingen. Hoewel het museum de gemeente had geïnformeerd over de actie, kwamen donderdagmiddag toch enkele medewerkers van handhaving langs. Zij lieten volgens een correspondent weten dat de uitgebreide museumshop niet zo open mocht blijven.

Niet toegestaan

Een woordvoerder van de gemeente Maastricht laat in een reactie het volgende weten: "Hoewel er begrip is voor het signaal vanuit de cultuursector en het Bonnefanten specifiek, is opening volgens de coronaregels niet toegestaan. Ook niet als alternatieve winkel. We hebben de directeur daar op gewezen en handhaven zoals we altijd handhaven."

Reactie Bonnefanten

Directeur Stijn Huijts reageert als volgt: "Dit is natuurlijk een XL-teleurstelling: dat er toch voor gekozen is om te handhaven. Terwijl wij laten zien dat we veilig open kunnen. De benadering die we nu gekozen hebben, was ook iets dat in het licht van de huidige maatregelen zou moeten mogen. Een shop mag, winkelen mag . Hoe onrechtvaardig en onredelijk we het ook vinden."
Hij vervolgt: "Ik vind het heel teleurstellend dat voor een repressie wordt gekozen, terwijl degene die de verantwoordelijk hebben, de burgemeesters en het Veiligheidsberaad, het beleid ook niet meer snappen."

Signaal

Door de shop uit te breiden, wilde het museum vooral een signaal uitzenden: "Zoals andere culture instellingen dat de afgelopen dagen ook hebben gedaan. Om te laten horen dat we de situatie in het land nu heel erg onrechtvaardig vinden. Bij de meest recente versoepelingen zijn winkels wel open, maar musea niet", aldus Huijts.
De museumshop in het Bonnefantenmuseum © Jean-Pierre Geusens