Na dagen ophef: BOOS komt met onthullingen The Voice

Studio van The Voice © Persbureau ANP
Na maandenlang onderzoek komen Tim Hofman en zijn team donderdag om 16.00 uur in de nieuwe aflevering van BOOS. Daarin komen ze met hun bevindingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij het RTL-programma The Voice of Holland waaraan ook verschillende Limburgse kandidaten meededen.
Zaterdag werd bekend dat de uitzendingen om die reden voorlopig worden opgeschort. Bandleider Jeroen Rietbergen erkende de beschuldigingen aan zijn adres en stapte op. Hij gaf toe dat hij in het verleden relaties van "seksuele aard" met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma.
"We hebben hier ontzettend lang en zorgvuldig aan gewerkt, aankomende donderdag zenden we onze aflevering over The Voice of Holland uit, later vandaag volgt meer info", liet Hofman zaterdag weten.

Aangifte

Voormalig The Voice of Holland-kandidate Nienke Wijnhoven uit Horst gaat aangifte doen van aanranding tegen Jeroen Rietbergen, de bandleider van het programma. Inmiddels heeft de 23-jarige zangeres via haar advocaat, Sébas Diekstra contact opgenomen met de zedenpolitie, laat de advocaat weten.

"Effe voelen"

Volgens de zangeres bouwde ze tijdens de talentenjacht een vriendschappelijke band op met de ex van Linda de Mol. Rietbergen nodigde haar na een show uit "boven een studio te zien". Er bleek helemaal geen studio te zijn. "Hij raakt je aan en dan denk je: heb ik dan onbewust toch een signaal gegeven? Wacht, miscommunicatie. Je gaat de schuld bij jezelf zoeken." Op dat moment 'ging hij wel effe voelen', aldus Wijnhoven.

Contract

Wijnhoven, die in 2018 meedeed aan The Voice, was eerder deze week te gast bij de talkshow Beau om over haar ervaringen te vertellen. Zij vertelde toen betast te zijn door Rietbergen. De zangeres was bang haar verhaal te delen omdat zij een contract heeft getekend waarin allerlei voorwaarden stonden omschreven die zij niet exact meer wist.

10.000 euro boete bij bespreken ervaringen met derden

Over die contracten schrijft ook de Volkskrant donderdagochtend. "Deelnemers van talentenjacht The Voice of Holland voelen zich belemmerd te spreken over wantoestanden achter de schermen door een zwijgplicht in hun contract. Daarin staat dat zij een boete van minimaal 10.000 euro riskeren als ze over hun ervaringen spreken met 'derden'. Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en uit het contract, dat in handen is van de Volkskrant", schrijft de krant.
Volgens het contract van tv-producent ITV moeten deelnemers niet alleen zwijgen over het verloop van de talentenjacht - wie gaat er door en wie niet? - maar over alles wat ze voor of achter de schermen meemaken. Een kandidaat dient "gedurende zijn deelname aan het programma alsmede na afloop daarvan op generlei wijze (...) enige mededeling te doen van (...) hetgeen bij de deelname aan (...) het programma tot zijn/haar kennis is gekomen", aldus de deelnemersovereenkomst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!