L1mburg Centraal: Theaters even kapsalons of sportscholen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Onderzoek naar onderkoeld en mishandeld 'keldermeisje', planbare zorg wordt weer opgepakt en meer Limburgs nieuws
De uitzending van L1mburg Centraal van woensdag 19 januari 2022:
Met de volgende onderwerpen:

Musea en theaters even kapsalons of sportscholen

Musea en theaters die tijdelijk fungeren als kapsalons of sportscholen. Culturele instellingen openden hun deuren woensdag uit protest tegen de willekeur die zij zien in het coronabeleid.

Onderzoek naar onderkoeld en mishandeld 'keldermeisje'

Een schokkende zaak rondom kindermishandeling in Venlo. Een nu 9-jarig meisje zou daar jarenlang zijn mishandeld. Ze zou onder meer in een koude kelder zonder matras hebben moeten slapen. De zaak kwam aan het licht toen het meisje met ernstige onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis werd opgenomen. Het ziekenhuis vertrouwde de zaak niet en schakelde de politie in die de vader van het kind arresteerde. De man zit nu al ruim een jaar vast.

Planbare zorg wordt weer opgepakt

De ziekenhuizen tellen relatief weinig coronapatiënten als je het vergelijkt met enkele weken geleden. Dus wordt de reguliere zorg langzaam weer opgepakt. Toch zal het nog een hele tijd duren voordat de achterstanden zijn weggewerkt. Het Maastrichtse UMC+ heeft nu 15 van de 20 operatiekamers open. Meer openen kan niet, vanwege het aantal covid-besmettingen onder het zorgpersoneel.

Jongerenwerker liet jeugd elkaar 'therapeutisch' mishandelen

Een Maastrichtse jongerenwerker heeft toegegeven dat hij cliënten met elkaar heeft laten vechten. Volgens de man waren dit therapeutische sessies die de jongeren meer zelfvertrouwen moesten geven. De rechter ziet dat anders. Vandaag is het voorarrest van de jongerenwerker verlengd.

Schaatsster Arianna Pruisscher pakt zilver

Je hebt van die mensen voor wie een dag meer dan 24 uur moet hebben om alles gedaan te krijgen. De in Sittard woonachtige schaatsster Arianna Pruisscher is zo iemand. Dat harde werk heeft goed uitgepakt. Ze won begin dit jaar een zilveren medaille op het Nederlands kampioenschap marathon.

Limburgse trainer tegen Ajax

Toch nog een Limburger in actie tijdens de achtste finales van de KNVB Beker. Terwijl de Limburgse betaaldvoetbalclubs zijn uitgeschakeld, maakt trainer Dogan Corneille uit Venlo nog kans op bekerwinst. Hij is namelijk trainer van de amateurs van Excelsior Maassluis en neemt het donderdagavond op tegen Ajax.