Stijging verwacht: 'Personeelsproblemen door omikronvariant'

Een vrouw wordt getest op corona in de XL-testlocatie in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
De GGD's in Limburg verwachten dat het aantal coronabesmettingen in Limburg verder gaat stijgen. Dat kan volgens de GGD's leiden tot zoveel besmettingen dat personeelsproblemen kunnen ontstaan bij verschillende sectoren.
De stijging van het aantal coronabesmettingen valt volledig toe te schrijven aan de nieuwe omikronvariant. In Noord- en Midden-Limburg is omikron verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de besmettingen. "De delta-variant is bijna verdreven", vertelt Guido Corten van GGD Limburg-Noord. In Zuid-Limburg veroorzaakt de variant 95 procent van de besmettingen.

Minder personeel

De komende weken zal het aantal coronabesmettingen verder oplopen. "Veel mensen zullen met de omikronvariant besmet raken. Dat heeft uiteraard gevolgen voor vele sectoren en de samenleving als geheel. Er is (tijdelijk) minder personeel inzetbaar en minder mensen kunnen participeren als gevolg van een coronabesmetting", aldus GGD Zuid-Limburg.
Hoeveel mensen precies besmet gaan raken is onduidelijk. Er zijn modellen gemaakt, maar de GGD kan daar geen cijfers aan vastpinnen.

Veel tests

De GGD's verwachten dat de komende tijd meer mensen zich gaan testen. "Vorige week lieten ongeveer 2400 mensen zich testen, nu hebben 3000 mensen dat laten doen", zegt Corten. In Zuid-Limburg zien ze hetzelfde: "We verwachten dat we de komende weken voortdurend grote aantallen tests moeten afnemen, daar zijn we op voorbereid", aldus de GGD Zuid-Limburg.

Boostervaccinatie

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de omikronvariant minder ziekmakend is dan de vorige varianten. "Het is nog te vroeg om daar voor de situatie in Nederland harde conclusies aan te verbinden", zegt de GGD Zuid-Limburg. "Het valt op dit moment niet uit te sluiten dat het aantal ziekenhuisopnames weer gaat stijgen als gevolg van de grote aantallen mensen die in korte tijd besmet raken. Wat we zeker weten, is dat de boostervaccinatie een significante bijdrage levert aan het beperken van de medische gevolgen bij een besmetting met de omikronvariant."