Organisatie wil volgende week weer een lichtjesstoet

Een lichtstoet in Sittard. © Fot: Track88
Ondanks een moeizame verhouding met de gemeente, wil de organisatie volgende week weer een lichtjestocht in Sittard.
Dat vertelt Sergio Klein woensdagochtend tegen L1. Hij is organisator en raadslid in de gemeente Sittard-Geleen.

Organisatie trekt zich terug

De lichtjestocht die woensdagavond uit protest tegen de lockdown zou plaatsvinden, is afgeblazen nadat gemeente en organisatoren het niet eens werden over de voorwaarden. De organisatie trok zich toen terug, waardoor de gemeente ook geen klap kon geven op een definitieve aanvraag.

Volgende week weer

Dat betekent niet dat organisatoren zich niet meer bezig gaan houden met lichtjestochten in de toekomst. Klein is dan ook van plan om volgende week weer een demonstratieverzoek in te dienen.

Vastgelopen gesprekken

Maar de gesprekken over de tocht van deze week liepen vast. Beide partijen werden het niet eens over waar de groep demonstranten zouden mogen gaan en staan. "Onderhandelingsruimte was er niet", zegt Klein.

Anderhalve meter

"We mochten van de gemeente niet een tocht lopen maar moesten stilstaan op een veld. Dan gaan mensen bij elkaar kruipen en kunnen we de anderhalve meter helemaal niet meer hanteren. Ik wil wel de voorwaarde scheppen dat mensen zich aan de anderhalve meter kunnen houden, als ze dat willen. Maar ik wil er niet verantwoordelijk voor zijn als 5000 mensen dit niet doen. Daarom ben ik gestopt met de gesprekken", vertelt organisator Sergio Klein.

Smalle binnenstad

De gemeente licht hun standpunt vervolgens toe. "We moeten pogen om de anderhalve meter afstand tot elkaar te handhaven. De binnenstad van Sittard kent smalle straten, die minder geschikt zijn om een grote groep doorheen te loodsen", vertelt burgemeester Hans Verheijen.

Markt

Vorige week gebeurde dat namelijk wel. Toen liepen demonstranten door de binnenstad en verzamelden zich ook op de Markt. Meer dan duizend mensen stonden daar met fakkels, lampions en vaak zonder mondkapje dicht op elkaar. "Onverantwoord", zei Verheijen daarover. Klein vertelt dat de Markt ook niet meer in de toekomstige demonstratieplannen voorkomt. "We willen op de Schootsvelden beginnen, door de brede straten van het centrum wandelen, en weer op de Schootsvelden eindigen."

Toch opkomst

Ondanks dat een officiële demonstratie woensdagavond van de baan is, zou Klein niet raar opkijken als er toch mensen komen. "Ik denk niet dat je dat tegenhoudt omdat er vorige week natuurlijk ook al 1300 mensen zijn geweest." Ook burgemeester Verheijen sluit een opkomst niet uit. Het is onduidelijk of er gehandhaafd wordt.