Gemeente Venlo: 'Culturele sector mag niet open als protest'

Gemeente Venlo © iStock
Culturele instellingen in Venlo mogen aanstaande woensdag niet protesteren door middel van het organiseren van sportlessen en het inrichten van kapsalons. Dat is aangekondigd in navolging op het besluit van het Veiligheidsberaad.
"Mochten instellingen toch woensdag hun deuren openen, dan is dit de eigen verantwoordelijkheid van de instelling", laat de gemeente op haar website weten.

'Regels zijn regels'

De reactie volgt op een besluit van het Veiligheidsberaad, die bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland. Het beraad sprak maandagavond af dat demonstraties niet mogen uitlopen op het onbeperkt openen van sectoren die nog gesloten moeten blijven. Regels zijn regels, stelde beraadsvoorzitter Hubert Bruls.

Kapsalons en sportscholen

Meerdere Limburgse culturele instellingen hebben aangekondigd op woensdag de deuren open te gooien voor publiek. Volgens de geldende coronamaatregels zou dat mogen, omdat sportscholen en kappers momenteel open zijn.
In de Roermondse ECI Cultuurfabriek krijgen bezoekers bijvoorbeeld de haren geknipt tijdens een voorstelling. De gratis kapsessie voor 50 mensen was razendsnel volgeboekt. “Dat betekent dat mensen graag naar de kapper willen”, lacht directeur Margo de Kock.

'Ontzet'

De Kock laat weten ‘ontzet’ te zijn over het besluit van het Veiligheidsberaad. “Er is geen organisatie te bedenken, waar het veiliger kan zijn dan bij ons", stelt directeur De Kock.
Een woordvoerder van gemeente Roermond laat weten dat de actie "in de basis niet mag, maar oogluikend zal worden toegestaan." Mocht het protest uit de hand lopen, dan wordt wel gehandhaafd.

Horeca

Het is niet de eerste sector die deze maand actie onderneemt tegen de geldende maatregels. Zaterdag openden veel horecazaken in Limburg hun deuren, terwijl dat verboden was. Gemeenten lieten weten dat toe te staan.