Uitgestelde zorg in Limburg nog verre van ingehaald

Intensive Care MUMC+ (archieffoto) © MUMC+ (archieffoto)
Limburgse ziekenhuizen komen nog niet of nauwelijks toe aan het inhalen van uitgestelde zorg. Een hoog ziekteverzuim onder het personeel en een gebrek aan operatiekamers zijn hier de grootste oorzaken van.
Het MUMC+ in Maastricht, het Zuyderland in Heerlen en Sittard en het Sint Jans Gasthuis in Weert laten weten dat ze nog helemaal niet aan de inhaalslag toekomen. In het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het VieCuri in Venlo en Venray worden sommige operaties wel ingehaald.

Driekwart van de capaciteit

Voornaamste oorzaak is dat nog lang niet alle operatiekamers beschikbaar zijn voor reguliere zorg. "We hebben nu slechts 14 van onze 19 OK's in gebruik", laat het Zuyderland weten. Bij het Laurentius in Roermond en het VieCuri in Venlo en Venray, vindt de inhaalslag wel al plaats, zij het op kleine schaal: "We hebben nu weer 6 van de 8 OK's open. Sinds 10 januari hebben we er twee in Venray kunnen heropenen en deze week weer één in Venlo. Dat maakt dat we nu dus weer op 75 procent van de OK-capaciteit zitten", vertelt een woordvoerster van VieCuri.

Prioriteiten

"Uitgestelde operaties komen dus voor in de planning maar welke operaties dat zijn, hangt af van de urgentie. Geplande zorg die eerder is uitgesteld, kan inmiddels spoed of semi-spoed zijn geworden. Toch kunnen we ook al werken aan de reguliere wachtlijsten, er worden dus ook operaties aan knieën of heupen uitgevoerd", laat het Laurentius weten.

Een op de tien

De hoeveelheid aan ziek personeel vormt ook een belemmering voor het inhalen van uitgestelde zorg. In het Sint Jans Gasthuis in Weert (SJG) zit 7.8 procent van het personeel ziek thuis. "Dat is het gemiddelde, op de verpleegafdeling en de IC ligt dat aantal een stuk hoger", vertelt een woordvoerster van het ziekenhuis.

Burn-out

Het MUMC+ en het Zuyderland herkennen zich in dit beeld: meer dan tien procent van de werknemers op die afdelingen is daar ziek. De redenen van het verzuim zijn verschillend: "Aan de ene kant eist de enorme druk waaronder onze mensen al bijna twee jaar werken zijn tol. Daarnaast zien we op dit moment dat het aantal medewerkers dat niet kan werken door een coronabesmetting snel stijgt: van ongeveer 100 half december en ongeveer 175 rond de jaarwisseling tot 262 op dit moment", meldt een woordvoerder van het MUMC+.

Glazen bol

Hoeveel operaties er op dit moment precies nog moeten worden ingehaald in Limburg, is onbekend. Wanneer de ziekenhuizen de wachtlijsten weg hebben gewerkt valt eveneens lastig te voorspellen. "De verwachting is dat we eerst een nieuwe golf van coronapatiënten zullen krijgen -de hoogte daarvan is onzeker- voordat we weer voldoende OK's beschikbaar krijgen om structureel aan inhaalzorg te doen", laat het Zuyderland weten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!