Verwonde agent Bingelrade: 'Zaak heeft forse impact'

Afbeelding ter illustratie © ZO NWS
Justitie eist 4,5 jaar cel tegen een 21-jarige man uit Brunssum. Hij stak vorig jaar juni een politieagent in burger in zijn bovenlichaam.
De agent raakte zwaargewond, maar overleefde het incident. Hij vertelde dinsdag tijdens de rechtszaak dat het flinke impact heeft op hem en zijn gezin. De man heeft zijn werk bij de politie nog niet hervat.

Bingelrade

Het steekincident op 27 juni 2021 in Bingelrade vond vlak na middernacht plaats. De politieagent in burger wilde een scooterrijder en zijn bijrijder aanspreken op hun rijgedrag en het harde geluid van het voertuig. De aanhouding leidde tot een gevecht tussen de agent en de twee jongens die op de scooter zaten. De bijrijder van de scooter, Mohammed A. (21), stak daarbij de man twee keer in zijn bovenlichaam.
De verdachte bekende tijdens de rechtszaak dat hij gestoken heeft, maar zegt dat hij zich bedreigd voelde. "Iemand probeerde me van de scooter te trappen en ik wilde me met het mes verdedigen, maar niet steken", zei de verdachte.

Klappen

Het slachtoffer zegt dat hij zich door de jongeren bedreigd voelde. Hij kreeg klappen en voelde dat de bijrijder hem tweemaal stak. Zijn vrouw, die op het tumult afkwam, werd ook door de verdachte met het mes bedreigd. Ze kon zichzelf in veiligheid brengen door haar huis naar binnen te vluchten.
De verdachte toonde zich schuldbewust. "Waarom heb ik dat allemaal gedaan, vreselijk. Ik heb zelf tijdens de oorlog in Syrië een broer verloren, ik heb er echt spijt van", zei de jongeman. Hij vluchtte op 15-jarige leeftijd naar Nederland. "De film blijft doordraaien in mijn hoofd. Ik had op de bewuste dag ruzie met mijn ouders gehad en was het huis uitgetrapt, ik voelde me kut. Nu besef ik me wat ik gedaan heb, ik hoop dat jullie me vergeven", zo las hij voor.

Beelden

Tijdens de rechtszaak werd emotionele dashcambeelden getoond. Daarin is te zien dat de vrouw, die na het incident met haar auto haar man gaat zoeken, intussen belt met de politie. Ze vindt dan haar gewonde man. De twee rijden naar huis en wachten op de ambulance.

Spreekrecht

Het slachtoffer maakte tijdens het strafproces gebruik van zijn spreekrecht en zei dat hij ruim een half jaar later nog steeds last heeft van het incident. "Het heeft grote invloed op het gezin en dat terwijl we alleen maar iets goeds voor de maatschappij hebben willen doen. Het werk heb ik nog niet kunnen hervatten en de vraag is wanneer dat weer gaat gebeuren", zei de agent, die wekelijks therapie krijgt.

Impact

Zijn vrouw, ook werkzaam bij de politie, sprak ook tijdens de zitting. 'Het was twee tegen een, ik wilde mijn man helpen, het was beestachtig, maar moest me zelf in veiligheid brengen. Ik voelde me machteloos, maar moest mijn kinderen beschermen', zei de vrouw tijdens de zitting.

Verdediging

Volgens advocate Ellen Hendriks heeft haar cliënt zich willen verdedigen nadat een man hem op fysieke wijze aansprak. "Het incident had een intimiderend karakter, mijn cliënt wist niet eens dat het om een agent ging en voelde zich bedreigd. Hij had niet de intentie om iemand te verwonden, hij wilde zich verdedigen", aldus de advocate, die de rechtbank vroeg haar cliënt vrij te spreken van poging tot doodslag. De uitspraak is over 14 dagen.

Andere verdachte

De andere verdachte, een jongen van 17 jaar, heeft bekend dat hij de agent in zijn gezicht heeft geslagen. Hij moet nog voorkomen en zal volgens het jeugdstrafrecht worden berecht.