Drie jongerenprojecten maken kans op Appeltje van Oranje

Lindsey Romih, deelnemer van Next Step Perron045 © L1 / Ruud van Broekhoven
Drie Limburgse jongerenprojecten zijn genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Een van de kanshebbers, Next Step Perron045, helpt Heerlense jongeren met psychische klachten.
"Veel jongeren hebben zowel psychische en financiële problemen als moeite met het opdoen van sociale contacten. Dat is in de coronatijd al helemaal een uitdaging", legt projectleider Nadine Podbevsek uit.
Dat Next Step Perron045 dan een uitkomst kan bieden, weet Jordi Lebens. "Ik zag het niet meer zitten, en wilde er echt een einde aan maken", vertelt hij. Lebens voelde zich depressief, waardoor hij zelfs amper at en sliep. "Maar er is nog een redmiddel, en dat is hier."

Soort tinder

De betaalde krachten van Next Step Perron045 werken samen met veel vrijwillige coaches, die gekoppeld worden aan de deelnemende jongeren.
"Het is een soort Tinder", stelt Lindsey Romih. Zij kwam bij het project terecht nadat ze al sinds haar zevende professionele begeleiding bij psychische klachten krijgt zonder resultaat. Ze ontving van de organisatie een dikke klapper waaruit ze haar coach mocht kiezen.
Haar uiteindelijke keuze, Alexandra Kleijnen, is een vrijwilligster met wie ze geregeld beeldbelt. "Haar kan ik ook na 17:00 uur bereiken", vertelt Romih tevreden. Ook gaat het tweetal vaker wandelen. "Het is niet alleen praten over problemen, het is meer een vriendschap", geeft begeleider Kleijnen aan.

Kanshebbers

Ook het Sittardse Jongeren Netwerk Limburg, dat jongerenraden en schoolraden steunt, maakt kans op een Appeltje van Oranje. Daarnaast heeft Code043, uit Maastricht, een nominatie ontvangen. Zij helpt jongeren een plek creëren om hun ideeën uit te voeren.
Dit jaar ontvangen drie initiatieven gericht op kansengelijkheid onder jongeren een Appeltje van Oranje. De prijs bestaat uit een beeldje gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 25.000 euro. Nog tot vrijdag kan er online gestemd worden.