Gamen als entertainment voor jongeren

Venlo organiseert gaming evenement © L1 (Joop Aerdts)
De gemeente Venlo organiseert elke zaterdag in januari de Venlose Espelen. Een wedstrijd waarbij jongeren het online tegen elkaar opnemen in verschillende games.
Iedere week wordt een andere game gespeeld. Deze zaterdag was dat Fortnite. Een shooter waarbij het doel is om als allerlaatste in een wereld over te blijven. Zo’n tachtig fanatieke gamers hebben zich opgegeven. De gemeente organiseert de Venlose Espelen om de jongeren een hart onder de riem te steken en ze te voorzien van entertainment in deze tijden.

Tien uur per dag

"Ik speel gemiddeld zo'n tien uur per dag Fortnite”, zegt de 17-jarige Sem van der Velden. "Ik had in de afgelopen periode online les en dan was ik meestal om twaalf uur klaar. Na de les ga ik altijd gamen.” Sem is vanwege de coronapandemie meer gaan gamen. Met name doordat andere dingen niet meer mogelijk zijn. “We kunnen heel weinig dingen doen. Niet even naar de stad of met een grotere groep chillen. Dus nu speel ik dagelijks online met mijn vrienden."

Kansen

Ook zijn broertje Luca speelt veel. Wel wat minder, omdat hij in de jeugdopleiding van VVV voetbalt. “Als ik moet kiezen, dan voetbal ik liever dan dat ik Fortnite speel. Maar ik vind het wel erg leuk om te spelen. En ik denk dat we vandaag wel een beetje kans maken tijdens het Espelen.”