Horecabaas Harm snapt er niks meer van maar houdt hoop

Harm Lamberigts (rechts), heeft horecazaken en bioscoop in Weert. © Holland Film Nieuws
Naar verwachting gaan er zaterdag weer wat deuren open, maar niet die van de horeca en cultuursector. Harm Lamberigts heeft horeca en een bioscoop in Weert begrijpt er niks van maar houdt desondanks moed.
"Je ziet steeds meer begrip, ook vanuit de burgemeesters. Ik verwacht daarom zeker dat er versoepelingen komen over een aantal weken." Dat vertelde hij vrijdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Burgmeesters hebben begrip

Nadat alle burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg woensdag in een statement zeiden begrip te hebben voor de 'onrekbare situatie' van (horeca)ondernemers, volgen ook de Zuid-Limburgse vrijdag met een soortgelijk standpunt. Die zeggen bovendien dat ondernemers uit protest hun deuren mogen openen en dat er niet gehandhaafd wordt, mits de protestregels worden nageleefd.

Statement

"Dat laat een duidelijk statement zien: Wij Limburgers liggen hier aan de grenzen en iedereen loopt naar het buitenland. Dat werkt niet. Ik verwacht daarom zeker dat er over een aantal weken meer versoepelingen komen", zegt Lamberigts.

Versoepelingen

Ondernemers openen zaterdag hun deuren uit protest, maar moeten ze daarna waarschijnlijk weer sluiten. De verwachte versoepelingen gelden niet voor horeca en cultuur. Lamberigts verbaast zich erover. "We moeten tegenwoordig aan zoveel eisen voldoen. Ik denk dat je het juist niet beter kunt treffen dan bij horeca en bioscopen. Allerlei afzuigingssystemen en hoge plafonds. Maar toch blijven wij dicht."

Last minute

Hij hekelt ook dat dit nieuws weer last minute wordt bekendgemaakt. "Je weet als ondernemer nooit waar je aan toe bent. Het kabinet zou een coronadraaiboek voor ons maken, maar dat is er nooit gekomen. Bovendien wijken ze in Den Haag continu af van eerdere toezeggingen. We kunnen nergens rekening mee houden qua personeel en inkoop."

Niet op een lijn

Lamberigts denkt dat de onduidelijkheid komt doordat elke bestuurslaag op een andere manier kijkt naar de coronasituatie. "Heel Europa ligt niet op een lijn, heel Nederland ligt niet op een lijn en zelfs in Limburg gaat elke gemeente weer anders om met bijvoorbeeld de demonstraties zaterdag."
In Weert mogen de zaken zaterdag bijvoorbeeld als protest tot 16:00 uur open. Terwijl in het naastgelegen Nederweert tot 22:00 uur geprotesteerd mag worden. "De Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad zegt het vervolgens weer oneens te zijn met de demonstraties en praat over boetes. Het is schijnbaar heel moeilijk om gewoon alles op een lijn te krijgen", betoogt Lamberigts.