Complex failliete papierfabriek Meerssen verkocht

Afbeelding ter illustratie © L1 (Danique Daemen)
Het complex van de failliete papierfabriek in Meerssen is verkocht. Het voormalige Meerssen Papier zal gebruikt worden voor logistieke doeleinden, en niet langer als papierfabriek.
Dat blijkt uit een mededeling van gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) aan het Limburgs Parlement.

Newco

De aandelen van de fabriek worden ondergebracht in een nog op te richten vennootschap Newco van nieuwe eigenaar Dick Uittenbogert. Hij is directeur van UTB Industry. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het managen van overnames, ontmantelingen en doorstartprojecten.
Voor de voormalige fabriek in Meerssen wordt naar een nieuwe gebruiker gezocht.

Provinciale bijdrage

De provincie heeft inmiddels gesproken met de nieuwe eigenaar. Daarbij is gebleken dat hij geen gebruik wil maken van een provinciale bijdrage van 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud en brandveiligheid.
De provincie verkocht de fabriek in september 2018 voor het symbolische bedrag van 1 euro aan (familie van) Rolf Pijsel. De bijdrage van 4,3 miljoen was daar onderdeel van. Pijsel huurde het terrein sinds 2015 van de provincie.

Geen verplichtingen en schulden

Met de nieuwe eigenaar is nu een beëindiging van die koopovereenkomst getekend. Daarin is opgenomen dat er geen wederzijdse verplichtingen en schulden meer zijn. Ook verlenen de partijen elkaar over en weer volledige kwijting, zo meldt gedeputeerde Van Toorenburg aan het Limburgs Parlement.
Wel is in de bepaling opgenomen dat eventuele toekomstige landschaps- en natuurontwikkeling in de omgeving onder voorwaarden gedoogd wordt. Van de afgesproken 4,3 miljoen van de provincie, is nog 3,8 miljoen over. Dat geld gaat naar de algemene middelen.

Kritiek

De SP in het Limburgs Parlement heeft inmiddels in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de gang van zaken en kritische kanttekeningen geplaatst. Zo vraagt de partij zich af of de vrees van een aantal voormalige werknemers van Meerssen Papier niet bewaarheid wordt.
In hun ogen heeft eigenaar Pijsel de fabriek failliet laten gaan en de 43 werknemers op straat gezet om zelf met de verkoop van de fabriek financieel voordeel uit te halen. De SP vindt dan ook dat indien het verkoopbedrag hoger is dan 1 euro, de meerwaarde van de verkoop ten goede moet komen aan de afhandeling van het faillissement en niet aan Pijsel zelf.

Schulden aflossen

In een reactie zegt de oud-eigenaar dat de opbrengst van de verkoop is bedoeld om schulden af te lossen. Pijsel verklaart dat de deal met de nieuwe eigenaar rond is, maar dat de levering nog moet plaatsvinden.
De openbare veiling van de inboedel van de fabriek is dinsdag afgesloten. Een groot deel van de inventaris is verkocht. Het ging daarbij onder meer om heftrucks, kranen, productievoorraden en afvalpersen. De opbrengst daarvan gaat naar de curator, aldus de oud-directeur.

Werkgelegenheid

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg wil via zijn vragen weten wat precies wordt verstaan onder de nieuwe bestemming 'logistiek vastgoed'. "Wat betekent dit voor de werkgelegenheid en voor de overlast voor omwonenden?", vroeg de SP-voorman.

Dwangsommen

Uit de mededeling van gedeputeerde Van Toorenburg blijkt dat de provincie vooralsnog vasthoudt aan eerder opgelegde dwangsommen van in totaal ruim acht miljoen euro aan het voormalige Meerssen Papier. Deze hebben te maken met het niet voldoen aan meerdere milieu- en veiligheidsvoorschriften, onder andere omtrent riolering.
In de praktijk moet blijken hoe realistisch het is om die bedragen nog te innen. Het provinciebestuur gaf in september vorig jaar aan afhankelijk van de nieuwe bestemming te bekijken welke rechten en plichten nog actueel zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!