Baksteenmepper breekt in rechtszaal: 'Ik ben zo niet'

Afbeelding ter illustratie © Fer Traugott
Roermondenaar Thomas C. (51) ontkent donderdag een 70-jarige automobilist uit Horn meermaals met een baksteen in het gezicht te hebben geslagen.
"Ik ben zo niet. Dat ik iemand van het leven heb willen beroven, is absoluut niet de bedoeling geweest", zei hij, waarna de tranen over zijn wangen rolden. Volgens justitie laten de verklaringen van het slachtoffer en ooggetuigen echter iets anders zien.

Midden op straat

Begin april vorig jaar ging het mis bij recreatiegebied De Weerd in Roermond. Het slachtoffer reed daar samen met zijn vrouw toen hij op Thomas, die al jaren dakloos is en voornamelijk in de natuur leeft, stuitte. Hij stond op straat, waardoor de zeventiger hem moest ontwijken. In eerste instantie dacht de automobilist dat Thomas hem iets wilde vragen, maar dat was dus niet het geval.

Aanvallen met baksteen

Thomas, een dijk van een man, reageerde agressief: hij sloeg tegen de passagiersspiegel en dook vervolgens op de motorkap. De senior schrok en week uit. Zijn voertuig reed daardoor van een talud en kwam vervolgens in een veld een paar meter lager tot stilstand.
De dakloze vloog het slachtoffer aan en sloeg hem meerdere keren met een baksteen tegen het hoofd. Ook schopte hij de zeventiger in zijn gezicht. Een omstander moest ingrijpen en trok Thomas weg.

'Zwart voor mijn ogen'

De rechters wilden weten hoe de vork echt in de steel zit. Gespannen vertelde Thomas zijn kant van het verhaal. In zijn beleving reed de automobilist hem aan, waarna Thomas op de motorkap terecht kwam. Ook zou hij de zeventiger niet met een baksteen hebben afgeranseld. Terwijl hij aan het vertellen was, barstte Thomas in tranen uit. "Ik ben ervan overtuigd dat de auto over mij heen is gereden. Waarom zou ik op de motorkap springen? Het werd zwart voor mijn ogen."

Psychische hulp

Justitie eiste een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan tien voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Aangezien Thomas al sinds april achter slot en grendel zit, zijn die tien maanden bijna verstreken. Maar nog belangrijker vindt het OM dat de dakloze geestelijke hulp krijgt. Dat zou dus betekenen dat de vijftiger onder meer een beschermde woonzorgplek krijgt en medicatie moet slikken. Die behandeling kan vrijwel direct van start gaan. Op dat punt zitten justitie en de verdediging op één lijn.
Ook wil de aanklaagster dat hij een locatieverbod krijgt. In dat geval mag Thomas niet meer in De Weerd en in de straat in Horn waar het slachtoffer woont komen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.