Enquête: Limburg ziet terugkeer wolf wel zitten

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het merendeel van de Limburgse bevolking heeft er geen probleem mee dat de wolf zich in en rond onze provincie vestigt.
Meer dan 42 procent van de Limburgers vindt dat de wolf in Nederland thuishoort, blijkt uit een enquête door Kieskompas en LocalFocus. Iets meer dan een kwart, 27 procent van de Limburgse geïnterviewden, ziet de wolf het liefst achter tralies of in het buitenland.
Daarmee is onze provincie iets negatiever over de terugkeer van de wolf dan het landelijk beeld. Van de Nederlanders vindt iets meer dan 24 procent dat de wolf hier niet thuishoort, terwijl 46 procent het dier welkom heet.

Schapen

De provincies waar de wolf daadwerkelijk voorkomt en die waar af en toe een schaap wordt verschalkt door het roofdier, zijn het meest kritisch. In Limburg heeft het dier zich voor zover bekend nog niet gevestigd, al zit de wolf wel vlak over de grens in Duitsland, België en Noord-Brabant. Vorige week nog werden in Nederweert enkele schapen doodgebeten.

Vergoeding

Ook in het Heuvelland zou een wolf hebben huisgehouden, al is dat nog niet zeker. Het gebeurt namelijk ook regelmatig dat schapen worden doodgebeten door loslopende honden. Voor schapenhouders maakt dat veel verschil: een schaap dat door een wolf wordt gedood wordt vergoed, een schaap dat aan een hond ten prooi valt niet. Dat wordt allemaal geregeld door uitvoeringsinstantie BIJ12, dat voor provincies aan faunabeheer doet en ook de wolf onder haar hoede heeft. De instantie houdt bij waar wolven worden gezien en schade aanrichten, en regelt ook de eventuele vergoedingen.