Burgemeester Verheijen: 'Kabinet moet meer ruimte geven'

Afbeelding ter illustratie © Erwin Minkenberg/Gemeente Sittard-Geleen
Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen wil dat het kabinet meer evenwicht brengt in de coronamaatregelen.
Dat laat hij weten op zijn Facebookpagina.

Belangen

Verheijen ziet dat veel Limburgers hun heil zoeken in Duitsland of België, koopkracht die volgens hem niet meer terugkomt: "Als college spannen we ons maximaal in om de belangen van onze ondernemers en ook de belangen van een regio die meer grens heeft met het buitenland dan met Nederland onder de aandacht te brengen van het kabinet. We voelen ons verbonden met de zorgen die onze middenstanders uiten."

Motie

Sittard-Geleen heeft dan ook samen met andere gemeenten een motie ingediend voor tijdens een extra ingelaste Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In de motie roepen de gemeenten het kabinet op voor meer evenwicht in de coronamaatregelen. Ook ziet de burgemeester graag ruimte aan lokaal bestuur "om te kijken wat wel veilig kan en mogelijk is". De bijzondere grensligging wordt daarbij specifiek aangehaald. Het initiatief voor de motie komt van burgemeester Paul Depla van Breda.
De vergadering wordt donderdag tussen 14:00 en 16:30 uur gehouden.

Draagvlak neemt af

De burgemeester van Sittard-Geleen constateert verder dat het draagvlak voor de maatregelen steeds verder afneemt. Verheijen denkt dat het kabinet daarom niet om het signaal heen kan. "We snakken naar een perspectief op de langere termijn, waarin we als samenleving leren leven met corona en waarbij de samenleving weer meer vertrouwen krijgt in het coronabeleid van de regering."

Noodfonds

Inmiddels is het college van B&W druk bezig om een lokaal noodfonds voor ondernemers op te richten. Hiermee wil de gemeente de financiële gevolgen voor ondernemers verzachten.