Valkenburg ziet opening winkels en horeca als demonstratie

Valkenburg aan de Geul voor de coronapandemie. © iStock
Valkenburg aan de Geul gaat niet ingrijpen als horeca, winkels en attracties vrijdag in de gemeente opengaan ondanks de geldende lockdown.
Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het namelijk om een demonstratie die is aangemeld door Bedrijven Investeringszone (BIZ).

Veilig protest

Peggy Michiels is city coach van BIZ. Volgens haar is bewust voor een demonstratie op vrijdag gekozen. "Dan moet namelijk nog een persconferentie volgen. We hopen met ons protest het kabinet alsnog te overtuigen om te versoepelen. Daarbij komt dat het vrijdags doorgaans minder druk is dan op zaterdag en het protest veiliger verloopt. Het is niet zo dat we het coronavirus niet erkennen. Spreiding van de bezoekers vinden we belangrijk."

Legitiem protest

Burgemeester Daan Prevoo beschouwt het protest van de ondernemers aangesloten bij BIZ als een legitieme actie. Demonstreren is een grondrecht en dus gaat de gemeente niet ingrijpen om dat in de kiem te smoren, zo stelt Prevoo. Winkels en horeca mogen tussen 10:00 en 16:00 uur openen zonder dat ze hoeven vrezen voor boetes of waarschuwingen.

Klant is 'sympathisant'

Wie als klant de winkels binnengaat, wordt door Prevoo gezien als sympathisant, mensen die hun solidariteit komen betuigen met de demonstranten. Zolang onder nemers en klanten zich houden aan de coronamaatregelen is het in orde, aldus de gemeente. Richtlijnen zoals de anderhalve meter afstand tussen bezoekers en het dragen van mondkapjes blijven van kracht.

Mentale kwestie

Michiels: "De nood is hoog in Valkenburg. We zijn getroffen door het hoogwater. Veel inwoners, ook ondernemers, zitten te wachten op een schadevergoeding. Het is niet alleen een financieel probleem, ook mentaal vreet het je op. Ondernemers hebben hard gewerkt om hun zaak weer snel open te krijgen en dan komt er een nieuwe lockdown overheen."

'Gestrekt been'

Prevoo heeft vooraf aan zijn beslissing overleg gehad met de politie over de demonstratie. Hij is niet de enige burgemeester in Limburg die de actie van de lokale ondernemers gedoogt of toestaat. Eerder kondigde de burgemeester van Heerlen, Roel Wever, aan dat hij er niet 'met gestrekt been in zou vliegen' als uit protest de deuren opengaan van winkels en horeca.
Valkenburg aan de Geul is tot dusver de enige gemeente waar op vrijdag wordt geprotesteerd tegen de lockdown. Op vrijdagavond geeft het kabinet Rutte tijdens een persconferentie te kennen, welke coronamaatregelen het voor komende weken gaat nemen. Onder meer in Heerlen, Roermond en Geleen wachten ze eerst af en gaan op zaterdag winkels en horeca (deels) open.
Donderdag komen de burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord bijeen om hun standpunt te bepalen over eventuele acties in hun gemeenten.