Roel Wever: 'Heerlen gaat niet met harde hand handhaven'

Burgemeester Wever van Heerlen © L1
Burgemeester Roel Wever van Heerlen gaat niet met harde hand optreden als winkeliers en horecabazen zaterdag besluiten hun deuren te openen. "Ik begrijp hun zorgen."
Dat kondigde hij aan in het programma L1mburg Centraal.

Geen gestrekt been

Wever stelt dat hij niet met gestrekt been gaat ingrijpen als winkeleigenaren en horecaondernemers ondanks een mogelijke lockdown hun deuren openen. "Als na de persconferentie van vrijdag de regels niet verder versoepeld worden dan moet ik als burgemeester natuurlijk wel de wet volgen. Die kan ik niet negeren maar ik ga niet meteen boetes opleggen. Ik wil het gesprek aangaan met ondernemers. Ik hoop dat ze het dan laten bij een actie en verdere maatregelen niet nodig zijn."
De burgemeester ziet dat het draagvlak voor de coronamaatregelen steeds verder keldert. Hij heeft daarom ook begrip voor de actie van de horeca en winkeliers. "Ik begrijp de zorgen en begrijp dat het water hen aan de lippen staat."

Brief

De ondernemers uit Heerlen stuurden Wever een brief. Daarin wordt hij aangespoord om druk te zetten op het nieuwe kabinet. "Je kunt niet meer van lockdown naar lockdown. Er komt beweging in, maar misschien is dat voor komende persconferentie van vrijdag te snel", denkt de burgemeester.

Grens bereikt

Wever kijkt voor nieuwe maatregelen naar omliggende landen. "Bijvoorbeeld de Duitse 2G plus methode. Daarbij is, naast het tonen van een vaccinatie- en herstelbewijs, ook een coronatest verplicht. Dat is zo gek nog niet. Het wordt tijd dat de winkels weer opengaan en we weer kunnen sporten. Er moet begrip komen dat we nu aan een grens komen."