Buurtbewoners Swalmen boos na wegwerkzaamheden: 'Grote fout'

De voormalige weg in De Leucker is nu een fietsstraat geworden © B. Kroese
De gemeente Roermond heeft voor een aantal ontevreden buurtbewoners gezorgd in Swalmen. Daar zijn enkele straten heringericht als fietsstraten, maar niet alle afspraken zijn nagekomen.
In De Leucker bijvoorbeeld. Daar zou een deel van de nieuwe fietsstraat symmetrisch worden gemaakt zodat er aan weerszijden van de weg evenveel (parkeer)ruimte zou zijn. Door een fout is echter een oud ontwerp gebruikt, waardoor een wegzijde volgens buurtbewoners erg smal is geworden.

Grote fout

"Ze hebben een grote fout gemaakt, en toen ze erachter kwamen, wilden ze het niet meer veranderen", aldus een buurtbewoner. "Het is net klaar en helemaal verkeerd. De bewoners met een oprit hebben nu een brede stoep, en de mensen zonder oprit moeten op een smal stuk parkeren."

Niet in goede aard

Een andere bewoner laat weten dat de plannen van tevoren al niet bij iedereen in goede aard vielen: "Het is erg rigoureus. Maar door bezwaren van de buurt is er uiteindelijk een compromis gekomen." Bij de uitvoering ging het uiteindelijk mis: "Ze konden niet meer terug. De afwijkingen zijn behoorlijk."

Excuusbrief

Wethouder Rens Evers heeft de bewoners eind vorig jaar een excuusbrief gestuurd. Volgens de gemeente zijn de meeste afspraken wel meegenomen in de aanpassingen. Omdat het straatwerk al voor 70 procent was uitgevoerd, is uiteindelijk besloten de weg niet opnieuw open te breken.
"We merken op dat er door de aanleg van de fietsstraat in de huidige situatie geen aanvullende parkeermaatregelen zullen worden getroffen", komt de gemeente in de brief tegemoet.

Toelichting

Aan L1 licht de gemeente de situatie nog eens toe: "Een van de belangrijkste bezwaren die buurtbewoners hadden tegen het ontwerp, was het parkeren aan een enkele zijde van de straat. In het ontwerp zoals op verzoek van de buurtbewoners is aangepast en uitgevoerd, is er voldoende ruimte om te parkeren aan beide zijden van de straat (ondanks het feit dat dit aan een kant circa 25 cm smaller is uitgevoerd dan in het ontwerp was voorzien)." De reden om het straatwerk niet helemaal open te breken, was om kapitaalvernietiging te voorkomen.

1,5 miljoen

De wegaanpassing heeft 1,5 miljoen euro gekost. De helft daarvan zou gesubsidieerd zijn door de provincie.