Oud-sheriff geeft toe: 'Moord in Bergen was incassoklus'

Afbeelding ter illustratie © SK-Media
De moord op Thomas Schwarz op 26 november 2019 in Bergen was een uit de hand gelopen incassoklus. Dat heeft één van de verdachten, de Amerikaanse oud-hulpsheriff William Lyle J. (34), verklaard.
Woensdag kwamen William en Amerikaanse medeverdachten voor het eerst in Nederland voor de rechter.

Forse incassoklus

Volgens justitie was er een zakelijk conflict tussen het Duitse slachtoffer en de Zwitserse zakenman Lukas F. (51). Het slachtoffer zou Lukas zeker 400.000 euro schuldig zijn. De zakenman zou daarom drie Amerikanen hebben ingeschakeld. Naast William waren dat volgens de aanklaagster Jacob M. (39) en Justin C. (51), mannen die net als William in het Amerikaanse leger hebben gediend.

Hele slechte film

Het incasso-scenario wordt nu onderstreept door William. "Hij is in deze slechte film beland", zei Williams advocaat Yehudi Moszkowicz woensdag. "Hem is verteld dat een debiteur niet aan zijn betalingsverplichting wilde voldoen, er is niet gezinspeeld op geweld. Als hij kon bevroeden dat deze incasso zo uit de hand zou lopen, had hij zijn medewerking niet verleend."
William zegt te zijn benaderd door Jacob. "Iemand die hij kent als iemand met het hart op de juiste plaats", lichtte advocaat Moszkowicz toe.
Onderzoek in de Bergense woning van Thomas Schwarz, die op 26 november 2019 om het leven werd gebracht. © SK-Media

Keel doorgesneden

Toen hij nog vastzat in vaderland Amerika, verklaarde William al dat hij slechts de chauffeur was die Jacob en Justin naar de woning van het slachtoffer in Bergen reed. In die woning ging het vervolgens mis. De keel van slachtoffer Schwarz werd doorgesneden, hij had meerdere steekwonden in zijn armen en benen en gebroken ribben. Jacob en Justin wijzen elkaar aan als schuldige.

Geen moordopdracht

Vermeend opdrachtgever Lukas ontkent dat hij opdracht gaf voor een moord. Zijn advocaat Jeroen Soeteman wilde woensdag niet zeggen of zijn cliënt de incasso-opdracht wél bekend heeft bij de politie. "Maar uit verklaringen van medeverdachten en gesprekken die zij onderling voerden, blijkt niet dat er sprake was van een opdracht het slachtoffer om het leven te brengen."
Het doden van Schwarz was ook geen logische stap voor zijn cliënt, benadrukte Soeteman. "Waarom zou je iemand laten vermoorden van wie je nog geld krijgt?" Soeteman vroeg de rechter om het voorarrest van zijn Zwitserse cliënt te schorsen. "Hij zit al anderhalf jaar in voorarrest, zijn gezondheid is erg achteruit gegaan en cliënt is bereid 100.000 euro borg te betalen."

Niet de bedoeling

Advocaten Bo Maenen (Justin), Yehudi Moszkowicz (William) en Sophie Stevens (Jacob) brachten ook naar voren dat van een moordplan geen sprake was. "Uit berichtenverkeer tussen deze mannen blijkt zelfs dat het niet de bedoeling is het slachtoffer te doden", zei Maenen tegen de rechter. "Er was geen vooropgezet plan. Dan kan er geen sprake zijn van moord."

Hoofdrolspeler vrij

De rechter ging woensdag mee in het schorsingsverzoek van hoofdrolspeler Lukas. Dat betekent dat de Zwitser voorlopig een vrij man is, in ieder geval tot er vonnis wordt gewezen in deze zaak. Hij moet wel het door hemzelf aangeboden borgbedrag van 100.000 euro betalen. Het voorarrest van zijn Amerikaanse medeverdachten is wel verlengd.
In alle gevallen heeft de rechter wel vastgesteld dat er op dit moment te weinig bewijs ligt voor moord. Omdat Lukas al anderhalf jaar in voorarrest zit en de Amerikanen 'slechts' enkele maanden, heeft de rechter in zijn zaak een andere afweging gemaakt over het verlengen van het voorarrest.