Windmolens hinderen bij binnenhalen telescoopproject

Afbeelding ter illustratie © iStock
Windmolens kunnen een storende werking hebben op de Einstein Telescoop, die mogelijk in Zuid-Limburg wordt aangelegd. De provincie is samen met Sardinië in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven.
De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk 10 kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Stabiele bodem

Om een kans te maken het prestigieuze project binnen te halen moet er onder meer sprake zijn van een stabiele bodem. Juist die stabiliteit kan in gevaar gebracht worden door de bouw van grote windmolens in de buurt van de telescoop, schrijven de Gedeputeerde Staten van Limburg aan de gemeenten in de voormalige oostelijk mijnstreek. Die willen namelijk windmolens gaan bouwen op een afstand van 7 tot 10 kilometer van het geplande telescoopproject.

Molenbouw

De provincie wil laten uitzoeken welk effect de voorgenomen bouw van de windmolens kan hebben op de vurig gewenste telescoop. De molenbouw kan er immers toe leiden dat de kansen voor Limburg om het prestigieuze wetenschappelijke project binnen te halen, aanzienlijk verkleinen.
De provincie verwijst in dit kader naar onderzoek door het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Dat ontdekte dat trillingen in de bodem veroorzaakt door windmolens een negatieve impact kunnen hebben op de Einstein Telescoop.
De provincie stelt daarom voor het Nikhef te betrekken bij de uitwerking van de plannen voor een windenergieproject in de regio Heerlen. Daarmee wordt volgens de provincie "voorkomen dat een sterke kandidatuur voor de Einstein Telescoop onmogelijk wordt gemaakt door de realisatie van windmolens."

Onverenigbaar

Met name windmolens die binnen een straal van 7 kilometer van de telescoop worden geplaatst zijn onverenigbaar met de wens om de telescoop naar Zuid-Limburg te halen, aldus Nikhef. De plaatsing van molens binnen een straal van 7 tot 10 kilometer kan wellicht wel, maar moet nader onderzocht worden. Juist in die zone willen de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Simpelveld hun windmolens gaan bouwen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!