'Spreekverbod' na verdacht overlijden in verpleeghuis

Afbeelding ter illustratie © iStock
Medewerkers van verpleeghuis Martha Flora in Maastricht mochten niet met elkaar praten over het overlijden van een 76-jarige bewoonster in juli 2016, omdat het tot onrust zou zorgen.
Dat zegt een voormalig verzorgende van Martha Flora dinsdag tijdens een verhoor door de rechtbank in Roermond.

Palliatieve medicatie

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de schoonzoon van de vrouw, die in het verpleeghuis huisarts was, haar om het leven gebracht door haar ten onrechte palliatieve medicijnen voor te schrijven. De 61-jarige arts zegt niets verkeerds te hebben gedaan.
De voormalig verzorgende verklaarde dat het personeel van het verpleeghuis het snelle overlijden van de dementerende vrouw maar moeilijk kon accepteren. Volgens de getuige was het in de negen jaar dat zij in de zorg werkzaam was niet eerder of later voorgekomen dat aan verpleegkundigen een spreekverbod rond een overlijden werd opgelegd.

Bedlegerig

De getuige zei dinsdag dat de vrouw tot enkele weken voor haar overlijden goed ter been was, maar sinds het toedienen van de door de huisarts voorgeschreven medicijnen bedlegerig werd en snel achteruitging. Ook kon ze geen eten meer binnenkrijgen door de medicatie, die op voorschrift van de huisarts de laatste twee dagen voor haar overlijden zelfs verhoogd werd, aldus de getuige.
Het was volgens haar ook de huisarts die de schouw uitvoerde toen mevrouw overleden was.

"Vrolijke vrouw"

Een tweede getuige, voormalig verzorgende op Martha Flora, zei dinsdag ook dat de schoonmoeder van de arts goed ter been was. Ze danste en was een vrolijke vrouw. Na de voorgeschreven medicatie veranderde dat, vatte een van de rechters haar achter gesloten deuren afgelegde getuigenis samen.
Een ander voormalig verpleegkundige van Martha Flora die van het verdachte overlijden melding maakte bij de Inspectie Gezondheidszorg, zou ook dinsdag gehoord worden, maar kwam niet. Zij wordt alsnog gehoord op 21 januari.

Testament

Tijdens de zitting bleek dat het OM een halfzus van de dochter van de overleden vrouw heeft opgespoord, die eerder nooit in beeld was. Dat is opvallend, omdat de vrouw vlak voor haar dood met tussenkomst van een notaris een testament tekende waarin de erfenis slechts naar één dochter ging, de echtgenote van de huisarts.
De halfzus kreeg niets. De notaris werd later uit zijn ambt gezet. Hij en de echtgenote van de huisarts moeten in april voor de rechter verschijnen over de gang van zaken rond het testament.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!