Politie en recherche worstelen met personele tekorten

Afbeelding ter illustratie © iStock
De Nationale Politie komt dit jaar bijna 1400 mensen tekort. In Limburg piept en kraakt het met name binnen team Heerlen. Ook de Limburgse recherche kampt met een tekort.
Dat blijkt uit cijfers die de politie op verzoek van de NOS en regionale omroepen heeft vrijgegeven.

Personeel dieptepunt

Het is al jaren passen en meten binnen politiediensten. Door coronademonstraties en ongeregeldheden rondom voetbalwedstrijden is de politie bovendien meer capaciteit kwijt aan ordehandhaving. De politie hoopt het huidige personele dieptepunt snel het hoofd te bieden. Naar verwachting is de formatie in 2025 weer op sterkte, als duizenden aspiranten zijn opgeleid.

Recherche uitgedund

In de operationele sterkte - het aantal politiemensen dat daadwerkelijk politiewerk uitvoert - krijgt in Limburg vooral Heerlen het voor de kiezen. Dat team mist 23 fte ten opzichte van de begroting (151 fte) en heeft 13 aspiranten minder dan de 29 die zijn begroot.
Collega's in Brunssum-Landgraaf en de Westelijke Mijnstreek missen respectievelijk 10 en 13 fte en ook daar zijn er te weinig aspiranten om dat gat te dichten. Team Maastricht kampt eveneens met een tekort aan fte (-17), maar heeft 38 aspiranten klaarstaan. De Limburgse recherche, verdeeld over drie districten, moet het doen met 12 fte minder dan de 204 fte die zijn ingetekend.
Onderzoek op een plaats delict door de recherche. © iStock

Populaire werkgever

De Nationale Politie denkt dat maatschappelijk het besef groeit dat er een tekort aan politiemensen dreigt. Politiek en samenleving verwachten meer politieagenten op straat. De begroting is inmiddels opgeschroefd naar 6,2 miljard euro, 900 miljoen euro meer dan in 2016.
Werving van jonge agenten is vooralsnog geen probleem. "De politie is een populaire werkgever. Het vinden van nieuwe collega's is, ondanks een krappe arbeidsmarkt, nog geen probleem", laat een politiewoordvoerder weten. "Maar een strenge selectie en een intensieve, meerjarige politieopleiding vragen tijd. De capaciteit wordt de komende jaren maximaal benut."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!