CDA-Statenlid Palmen stapt uit partij en fractie

Afbeelding ter illustratie © Provincie Limburg/Istock
CDA-Statenlid Emma Palmen uit Venray stapt uit de partij en de fractie. Zij heeft haar lidmaatschap van het CDA met onmiddellijke ingang opgezegd.
Palmen blijft wel als eenmansfractie lid van het Limburgs Parlement en geeft haar zetel dus niet terug aan de partij. Palmen voelt zich niet langer thuis binnen de bestuurscultuur van het CDA.

Tunnelvisie

Volgens haar is er sprake van een 'bijna idolaat verantwoordelijkheidsgevoel voor de hiërarchie, de prominenten en de plekjes die zij innemen waardoor er een tunnelvisie heerst en wegkijken.' "Daarmee is het instituut CDA belangrijker dan de mensen voor wie wij hier als volksvertegenwoordigers zitten en daarmee kan ik nooit akkoord gaan", aldus Palmen.

Coronapas

Ze zegt het begin november heel moeilijk te hebben gekregen bij een motie tegen de invoering van een coronapas in het gouvernement. Samen met twee andere CDA'ers stemde Palmen vóór die motie. Vijf CDA-Statenleden steunden de invoering van de pas. Maar Palmen vindt dat een 2G-systeem niet bij het CDA hoort omdat het 'uitsluiting en polarisatie' betekent: "De samenwerking eindigde echter niet vanwege dit gegeven maar wel door het proces dat er op volgde."

Integriteit

Zij stelt verder dat er weinig zou zijn gedaan met het rapport over integriteit binnen het CDA-Limburg, onder meer naar aanleiding van de affaire-Vrehen. Partijprominent Herman Kaiser kwam eind juni met dat stuk. Palmen noemt het pijnlijk om te constateren dat de kans onbenut is gebleven om door te pakken. Ze vindt dat "keihard gewerkt moet worden aan verandering van de bestuurscultuur, niet alleen met holle woorden maar ook in daden."

Slapeloze nachten

Toch omschrijft zij haar besluit om uit partij en fractie te stappen niet als lichtzinnig. "Daar zijn veel slapeloze nachten en ja ook tranen aan vooraf gegaan. Tot de allerlaatste minuut heb ik de verbindende hand uitgestoken maar deze werd niet aangenomen." Palmen begrijpt dat het CDA 'op zijn zachtst gezegd' boos is dat zij haar zetel in het Limburgs Parlement behoudt. Zij motiveert dat door te verwijzen naar de 'broodnodige vernieuwing' van de bestuurscultuur waaraan zij wil bijdragen.

Zetelroof

Het CDA-Limburg betreurt de stap van Palmen en dat het niet mogelijk is gebleken tot een oplossing te komen. Het is het inderdaad niet eens met het behoud van haar statenzetel omdat die ingaat tegen een afspraak die vóór de benoeming tot Statenlid is gemaakt. "Maar volgens de wet is het mogelijk en die zullen we respecteren", aldus het CDA-Limburg.

Afscheid

Het omschrijft Palmen als een "gedreven volksvertegenwoordiger die zich met hart en ziel inzette voor mensen die het minder getroffen hebben en ook grote invloed heeft gehad op de CDA-inzet voor een succesvolle provinciale energietransitie."
Met het vertrek van Palmen houdt het CDA nog 8 van de 47 zetels over. Het blijft daarmee de grootste fractie in het Limburgs Parlement.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!