Teruglezen: Gemeenten vragen Rutte winkels weer te openen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Door de omikronvariant lopen de besmettingen weer razendsnel op. In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronanieuws van vandaag.
Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 11 januari:

20:41 uur - Gemeenten vragen Rutte niet-essentiële winkels weer te openen

Meerdere gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen. Ze vrezen voor de gevolgen voor de winkeliers als de lockdown nog langer aanhoudt.
De gemeente Barneveld was vorige week een van de eerste die een open brief stuurde naar minister-president Rutte. Ze vroeg daarin "om zo spoedig mogelijk de niet-essentiële sector te openen met gepaste veiligheidsmaatregelen". Intussen hebben veel andere gemeenten een brief van gelijke strekking naar politiek Den Haag gestuurd.

19:13 uur - XXL-priklocatie Den Haag sluit vanwege daling aantal afspraken

De XXL-vaccinatielocatie in het World Forum in Den Haag sluit komende maandag, laat de GGD Haaglanden weten. De reden is het teruglopende aantal afspraken voor de boosterprik. Om diezelfde reden stelt de GGD alle vaccinatielocaties in de regio open voor boosterprikken zonder afspraak.
De GGD'en kregen in december de opdracht om voor het einde van januari alle volwassenen die in aanmerking komen voor een boosterprik te vaccineren. "We gebruikten het World Forum om de piek in het aantal boosterprikken op te vangen", aldus een woordvoerster. "Die piek is nu voorbij." Wie na komend weekend een prik gepland heeft staan in het World Forum kan een nieuwe afspraak maken op een andere locatie.

17:32 uur - Drogisterijen hebben tekort aan type 2-mondkapjes uit OMT-advies

Drogisterijen hebben een tekort aan mondkapjes van het type 2. Dat zeggen Etos, Kruidvat, Trekpleister en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type 2-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft deze week geadviseerd minimaal mondkapjes van dit type te gaan dragen.
Type 1-mondmaskers volstaan niet meer, aldus het OMT. Type 2-mondmaskers zouden beter beschermen. Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijf, was verrast door het advies. "We hebben ruim voldoende mondkapjes van het type 1, maar van type 2 veel minder."

16:50 uur - Een op de acht positief getesten was al eerder besmet

Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet. In 13 procent van de gevallen gaat het om een herinfectie, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het percentage stijgt snel. Rond de jaarwisseling was bij 8 procent van alle positief geteste mensen sprake van een herinfectie en rond de kerstdagen 5 procent. Van de zomer tot half december was het juist stabiel op ongeveer 3 procent.
Volgens het RIVM stijgt het aantal herinfecties zo snel door de zogeheten 'immune escape' van de omikronvariant. Dat betekent dat de opgebouwde afweer niet goed werkt tegen de nieuwe virusversie.

16:25 uur - Techniek Nederland: afspraken uitgesteld om ziekteverzuim

Installateurs en loodgieters moeten steeds vaker afspraken uitstellen omdat medewerkers in quarantaine zitten of zelf besmet zijn met het coronavirus. Dat meldt branchevereniging Techniek Nederland. Klanten die kampen met een acute storing, zoals een kapotte cv-ketel, worden meteen geholpen zodat ze niet in de kou blijven zitten.
De installatiebranche kampt al langer met een tekort aan geschikte arbeidskrachten en er is in veel gevallen ook sprake van vertraagde levering van materialen. Klanten moeten in sommige gevallen al maanden wachten op een afspraak. Door de omikronvariant "wordt de druk op de planning nog groter en moet er soms met afspraken worden geschoven", zegt een woordvoerder. Het gaat dan onder meer om afspraken met loodgieters en installateurs van warmtepompen.
PostNL laat weten te maken te hebben met een hoger ziekteverzuim dan voor corona. "We verwachten verder dat dankzij de boostercampagne het ziekteverzuim vanaf begin dit jaar zal gaan dalen", aldus een woordvoerder.

16:05 uur - Bijna de helft van alle volwassenen heeft boosterprik gehaald

Bijna 6,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is 45,2 procent van alle volwassenen.
Vaccineerders hebben vorige week 1,86 miljoen mensen een boosterprik tegen het coronavirus gegeven. Daarnaast kregen bijna 40.000 mensen een eerste, tweede of aanvullende inenting. Nog nooit zijn er in een week tijd zoveel mensen ingeënt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nog geen informatie over hoeveel mensen in elke leeftijdsgroep een boosterprik hebben gekregen.

15:22 uur - Meer dan 29.000 positieve coronatests afgelopen dag

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 29.107 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een dinsdag is dat het hoogste aantal ooit. Sinds het begin van de epidemie zijn er maar twee dagen geweest met nog meer positieve tests: ruim 32.000 op zondag en bijna 35.000 afgelopen vrijdag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 201.536 meldingen van positieve tests. Voor het eerst komt dat totaal boven de 200.000 uit. Gemiddeld komt het neer op 28.791 positieve tests per dag. Dat is zo'n 77 procent meer dan het niveau een week geleden.

14:58 uur - Voor het eerst meer dan 200.000 positieve tests in een week

Nog nooit zijn er zo veel mensen positief getest op het coronavirus dan in de afgelopen zeven dagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 201.536 positieve tests. Voor het eerst sinds de epidemie bijna twee jaar geleden begon, komt dat aantal boven de 200.000 uit.
Het cijfer betekent dat 1 op elke 88 Nederlanders in de afgelopen week te horen kreeg dat het virus is vastgesteld.
In de 99e week van de coronacrisis komt het RIVM voor de 80e keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut 113.554 positieve tests in de zeven dagen ervoor. In een week tijd is het aantal nieuwe gevallen nu dus met 77,5 procent toegenomen en in twee weken tijd zelfs met bijna 139 procent.

13:43 uur - Drogisterijen hebben tekort aan type 2-mondkapjes uit OMT-advies

Drogisterijen hebben een tekort aan mondkapjes van het type 2. Dat zeggen Etos, Kruidvat, Trekpleister en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type 2-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen. Dit terwijl het Outbreak Management Team adviseert minimaal mondkapjes van dit type te dragen.
Type 1-mondmaskers volstaan niet meer, aldus het OMT. Type 2-mondmaskers zouden beter beschermen. Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijf, was verrast door het advies. "We hebben ruim voldoende mondkapjes van het type 1, maar van type 2 veel minder."

13:41 uur - Eigenaresse lingeriezaak Echt doet oproep voor heropening

Eigenaresse Loraine Pustjens van Lingeriezaak Loraine in Echt voelt zich in haar hemd gezet door de sluiting van de niet-essentiële winkels. Ze heeft daarom een foto op Instagram geplaatst, waarin ze zelf in een hemd voor haar winkel staat.

12:47 uur - Vanaf woensdag overal in Friesland boosterprikken zonder afspraak

Alle vaccinatielocaties in de provincie Friesland gaan boosterprikken zonder afspraak aanbieden, meldt GGD Fryslân. In Leeuwarden en Drachten konden mensen sinds vorige week al zonder afspraak binnenlopen voor een oppepprik tegen het coronavirus. Vanaf komende woensdag kan dat ook in Heerenveen, Sneek en Dokkum.
De openingstijden verschillen per vaccinatielocatie, aldus de GGD. Tot een uur voor sluitingstijd van een locatie kunnen mensen binnenlopen voor een prik. GGD Fryslân waarschuwt mensen dat ze te maken kunnen krijgen met "enige wachttijd". Wie al een afspraak voor de oppepprik had staan, hoeft deze niet af te zeggen. Dat wordt ter plekke gedaan. In Maastricht en Venray kan ook een boosterprik worden gezet zonder afspraak.

12:20 uur - WHO: helft Europa raakt in 2 maanden mogelijk besmet met omikron

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat zeker de helft van de Europese bevolking de komende zes tot acht weken besmet kan raken met de omikronvariant van het coronavirus. Dat is volgens directeur Hans Kluge van WHO Europa mogelijk als het huidige tempo waarmee omikron zich verspreidt aan blijft houden.
In de eerste week van het nieuwe jaar werden in de Europese regio meer dan 7 miljoen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een ruime verdubbeling over een periode van twee weken. Omikron wordt snel de dominante variant in het westen van Europa en verspreidt zich richting het oosten, aldus Kluge tijdens een persconferentie.

11:54 uur - Veiligheidsberaad vergadert donderdag over coronamaatregelen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert donderdag digitaal over eventuele nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag bekend gaat maken. Voor de burgemeesters staat het nog niet vast dat de strenge lockdown wordt verlengd, ze willen daarvoor overtuigende argumenten van het Outbreak Management Team OMT horen. Het OMT komt woensdag met een nieuw advies, waar de ministers donderdag over vergaderen.

11:49 uur - Ondernemers: quarantaineregels moeten aangepast worden

De huidige "knellende" quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt", zo klinkt het.
Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen daarover steeds meer signalen binnen van aangesloten bedrijven, bevestigt een woordvoerster.

11:46 uur - Horecasector goed voor helft NOW-aanvragen

Bijna de helft van de toegekende aanvragen voor coronaloonsteun is afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de NOW-steun verwerkt.
In totaal keurde het UWV al zo'n 22.500 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid goed en werd al zo'n 587 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in de zevende periode. Daarvoor kunnen bedrijven overigens nog tot het einde van de maand een aanvraag indienen.

11:22 uur - Bruls: verlenging lockdown is niet vanzelfsprekend

Voor burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, is het nog niet vanzelfsprekend dat de strenge lockdown vrijdag wordt verlengd. "Het Outbreak Management Team OMT moet met een overtuigend verhaal komen wat het effect is. Dat je echt kunt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, zijn binnen een of twee weken de ziekenhuizen helemaal plat. Want anders zeg ik: geef meer lucht aan ondernemers, eigenlijk aan iedereen in de samenleving", aldus Bruls in De Gelderlander.
Bruls noemt de lockdown heftig voor ondernemers. "Vooral het contrast aan de grens, ja, dat is bijna stuitend. Vooral als ik lees dat ondernemers in Kleef (net over de grens bij Nijmegen) blij zijn want de kerst is helemaal goed gekomen door Nederlandse Kunden. Je zult maar winkelier zijn. Maar er zijn diverse sectoren die al langer in de klem zitten, die hebben het nog zwaarder."
Winkeliers willen zaterdag gewoon openen, lockdown of niet. © iStock

9:58 uur - Artsen zien nieuwe 'vaccinatiekloof' ontstaan in kwetsbare wijken

Inwoners van kwetsbare wijken halen veel minder vaak een boosterprik, signaleren internist Robin Peeters van het Erasmus MC en de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Ze pleiten ervoor om zo snel mogelijk weer kleinschalige inlooplocaties te openen in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. "We willen de grootschalige locaties zeker niet opheffen, maar ik denk wel dat we op het punt zijn gekomen om een deel van het personeel te verplaatsen. Het liefst gaan we zo snel mogelijk terug de wijk in. En niet pas over een paar weken", zegt Peeters.
Net zoals bij de eerste coronavaccinaties zien Sana en Peeters in hun stad een "vaccinatiekloof" ontstaan. "We zien dat in welvarende wijken als Kralingen en Hillegersberg bijna 50 procent van de inwoners boven de 45 jaar een booster heeft gehaald. In kwetsbare wijken blijft dat ver achter, in sommige wijken ligt het onder de 20 procent."

7:52 uur - Jongeren mogen weer tot 20:00 uur buiten sporten

Jongeren tot en met 17 jaar mogen weer tot 20:00 uur buiten sporten, en niet zoals tot nu toe gold, tot 17:00 uur. Dat was ingesteld in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Met de verruiming kan er weer langer getraind worden op de velden.
Veel bonden, onder meer de KNVB, besloten daarom de competities voor met name prestatiegerichte elftallen stil te leggen. Mensen vanaf 18 jaar, de 'senioren', mogen nog steeds niet na 17:00 trainen, en dat zal mogelijk inhouden dat veel competities bij de amateurs begin februari nog niet kunnen worden hervat. De meeste bonden willen dat spelers zich ten minste twee weken kunnen voorbereiden voordat ze het seizoen weer hervatten.

6:24 uur - VS rapporteren 1,1 miljoen coronagevallen, wereldwijd record

De Verenigde Staten rapporteerden maandag 1,13 miljoen nieuwe corona-infecties. Geen enkel land registreerde eerder zoveel nieuwe gevallen op één dag. Het vorige record was 1,03 miljoen nieuwe besmettingen een week eerder, ook in de VS.
Maandag lag er ook een recordaantal mensen met Covid-19 in de Amerikaanse ziekenhuizen. Het ging om 135.500 opnames, waarmee het eerdere record van 132.051 van een jaar geleden werd ingehaald. Dagelijks vallen er in de VS gemiddeld 1700 coronadoden.

6:10 uur - Weektotaal positieve coronatests nadert grens van 200.000

Nog nooit zijn er zo veel coronabesmettingen vastgesteld als in de afgelopen zeven dagen. Het aantal zou zelfs de grens van 200.000 positieve tests kunnen passeren. Het huidige record werd eind november gevestigd. Toen waren er in zeven dagen tijd 155.152 nieuwe gevallen. Dat record wordt hoe dan ook verbroken, want in de afgelopen zes dagen zijn al meer dan 172.000 besmettingen aan het licht gekomen.
In de 99e week van de coronacrisis komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de 80e keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 113.554 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was bijna 35 procent meer dan de week ervoor. Nu kan het cijfer in een week tijd dus bijna verdubbelen.

6:00 uur - Winkels en horeca willen dat kabinet Nederland weer 'open' doet

Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen dat het nieuwe kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan. Nederland zou van de "pauzestand" moeten, meent INretail bijvoorbeeld. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herhaalt dat het land weer open moet en roept op Nederland "uit de sluimerstand" te halen.
INretail denkt dat "iedereen zijn leven terug wil". Dat is volgens een woordvoerder "heel goed mogelijk als iedereen zich aan de regels houdt". "We moeten naar een systeem waarbij winkels en de maatschappij kunnen blijven draaien."