Kookboek 'Venrayse Favorieten' moet kunstwerk opleveren

Van links naar rechts: Ine Eijdems, Ilse Franssen, Tim Slui © De Rooyse Ladies
Koken is 'hot' dus geen wonder dat Kiwanisclub de Rooyse Ladies voor het goede doel een lokaal receptenboek gaan samenstellen onder de titel 'Venrayse Favorieten'.
Het kookboek door en voor iedereen met een warme band met Venray komt uit in oktober. Met de opbrengst verrijst een speel- en kunstwerk in het Odapark dat door de kinderen van Venray is bedacht.

Anekdote

Ine Eijdems van de Rooyse Ladies: "Het idee is juist dat het door en voor Venraynaren is gemaakt. Iedereen die een band heeft met Venray kan een recept inzenden. Het hoeft geen culinair hoogstandje te zijn. Wel liefst met een verhaal of anekdote waar je een blij gevoel aan overhoudt. Die combinatie zorgt ervoor dat het een uniek kookboek van de streek wordt."

Recepten inzenden

Clubgenoot Ilse Franssen heeft intussen vijftien recepten binnen. Tot 31 januari zijn kooktips nog welkom. Inleveren kan via de website van de Rooyse Ladies. Daarna volgt een selectie van de vijftig beste recepten die naar de vakjury gaan. "Er zitten hele leuke, creatieve recepten bij, soms in een half uurtje klaar", zegt Franssen enthousiast.

'Wauw-effect'

Zelf leveren de Rooyse Ladies geen recept in. Zo is de afspraak. De vakjury bestaat uit de chefs van de lokale eetgelegenheden in Venray. Onder hen Tim Slui van restaurant Samen. Kan hij zich laten verrassen door 'amateurs'? "Ja hoor, dat kan zeker. We willen als jury eraan bijdragen dat we straks het mooiste kookboek van Venray hebben. Ik vind vooral de presentatie bij het thuis koken van belang. En een stukje gemak weegt natuurlijk ook. Een goed recept voor thuis moet niet te ingewikkeld zijn maar mag wel het 'wauw-effect' hebben."

Proeven

Van alle inzendingen wijzen de chefs vijfentwintig recepten aan om daadwerkelijk voor te schotelen. Slui: "We moeten natuurlijk iets kunnen proeven." Alle opgediende recepten gaan straks in het kookboek vergezeld van foto's en een kort verhaal. Zes gerechten uit deze selectie krijgen het predikaat 'Favorieten van de chefs'. De overige vijfentwintig recepten van de thuiskoks krijgen 'een mooie plek' in het boek.

Verkoophit

Tien jaar geleden brachten de Rooyse Ladies al eens het kookboek 'Ieders Favorieten' op de markt. Dat bleek een verkoophit met 2000 exemplaren. Van het nieuwe kookboek dat in oktober verschijnt, verwachten ze niet minder. Met het oog op de feestmaand december kan het boek uitpakken als een ideaal geschenk. Zeker als de opbrengst naar een goed doel gaat. Eijdems: "We hopen in oktober ook meer te vertellen over het kunstwerk. Dat zal ergens in de zomer van 2023 een plekje vinden in het Odapark."

Cliché

Eten is emotie. Chefkok Slui weet, het is een cliché van jewelste. "Maar als eten je passie is, dan krijg je daarbij een bepaald gevoel. Een maaltijd kan je doen terugdenken aan die ene fantastische avond met je geliefde of een geweldige kerst." Daarmee zegt hij niets te veel. Herinneringen laten zich graag verpakken in smaken en geuren, nog zo'n cliché, maar o zo waar.