'Liever 2G+ dan lockdown waar niemand zich aan houdt'

Afbeelding ter illustratie © L1
Het aantal coronabesmettingen loopt razendsnel op en ziekenhuizen bereiden zich voor op een piek aan patiënten. Tegelijk neemt het draagvlak voor de coronamaatregelen af. Het kabinet zou de lockdown moeten loslaten.
Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen van de Zuyderland-ziekenhuizen in het tv-programma L1mburg Centraal.

'Economie structureel kapot'

"Ik heb met een aantal burgemeesters gesproken over de coronamaatregelen. Er is grote zorg over hoe lang er nog maatschappelijk draagvlak is", zegt Jongen. Ook hij ziet dat Nederlanders steeds vaker de grens oversteken. "Ik heb liever een geordende openstelling met 2G of 2G+ dan een lockdown waar niemand zich aan houdt. Je geeft ondernemers dan ook weer perspectief. Met een lange lockdown maak je de economie structureel kapot."

Verschil tussen 2G en 2G+

Bij de 2G-regel krijg je een QR-code wanneer je volledig gevaccineerd bent of genezen bent van een coronabesmetting. Bij een 2G+-systeem is, naast het tonen van een vaccinatie- of herstelbewijs, ook een coronatest verplicht. De testverplichting geldt niet voor mensen met een boosterprik. Zo gaat Duitsland over op een 2G+-beleid voor restaurants en horeca.

Snelle opmars omikron

Jongen is bezorgd over het effect van de zeer besmettelijke omikronvariant op de situatie in de ziekenhuizen. "Op dit moment liggen er in het Zuyderland 61 coronapatiënten, van wie 14 op de intensive care. Dat zijn voornamelijk patiënten met de deltavariant."
"Het voelt een beetje schizofreen. Het is nu relatief rustig in de ziekenhuizen en tegelijkertijd kijken we als een berg op tegen de komende weken wanneer we overspoeld raken door patiënten. Omikron maakt minder ziek, maar als er zoveel mensen tegelijk besmet raken, gaan we nieuwe records tegemoet."

Besmet personeel

GGD-arts en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Christian Hoebe meent dat omikron de samenleving zal ontwrichten. Jongen: "We moeten eerst de omikrongolf opvangen maar daarna moeten we wel doorgaan met ons leven. Je ziet dat veel personeel ziek wordt, ook in de ziekenhuizen. In Amsterdam zit een kwart van het zorgpersoneel thuis door een besmetting. We gaan hier ook minder handjes krijgen om het werk te doen. Dus wat gaan we in dat geval doen met positief geteste medewerkers zonder klachten? Dat is een ingewikkelde vraag die we nu aan het uitwerken zijn. Maar volgens mij is vrijwel alles beter dan patiënten weigeren omdat er geen personeel is."

Ernst Kuipers

De baas van Zuyderland is positief over de maandag beëdigde nieuwe zorgminister Ernst Kuipers. "Dat is een hele verstandige man. Al moet hij nu als minister natuurlijk een bredere afweging maken." Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!