Raymond Knops: 'Ga het nachtwerk zeker niet missen'

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops © L1
Het zit er op voor Raymond Knops uit Hegelsom. Na vier jaar als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken wordt maandag het nieuwe kabinet beëdigd.
Knops keert daarin niet terug.

Reactie

Afgelopen week liet Knops al weten te zijn teleurgesteld te moeten stoppen. Vanwege een vrouwenquotum in het nieuwe kabinet is een plek in Rutte IV niet voor hem weggelegd. "Vrouw worden is niet mijn ambitie. Dat betekent dat in de puzzel die gelegd wordt dat voor sommige mensen geen plaats meer is, heel jammer", vertelt Knops in L1mburg Centraal. "Ik heb gezegd dat ik heel teleurgesteld ben en dat ik nog niet klaar was, dat ik nog heel veel had kunnen en willen doen."

Bedreigingen

Dat sommige politici het de afgelopen jaren zwaar te voorduren hebben, blijkt wel uit de recentelijke bedreigingen richting Sigrid Kaag en Hugo de Jonge. "Ik ben ook weleens bedreigd maar dat staat niet in verhoudging tot wat nu in het nieuws komt", vertelt Knops over zijn eigen ervaringen.

Nachtwerk

Knops gaat vooral zijn collega's missen waarmee hij de afgelopen jaren gewerkt heeft. Over wat hij niet gaat missen, hoeft hij niet lang na te denken: "Dat zijn de dossiers die je soms tot diep in de nacht moet doorlezen, waar al die stukken in staan en die je moet lezen omdat je daar verantwoordelijk voor bent. Dat is heel veel papierwerk en dat moet je ook gewoon doen."
Het hele gesprek is in de video hierboven terug te zien.