Teruglezen: Afgelopen dag 32.581 positieve coronatests

Afbeelding ter illustratie © iStock
In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.
Het coronanieuws van zondag 9 januari:

21:16 uur - Enkele sportscholen open voor zorgmedewerkers

Enkele sportscholen, zoals PerformFit in Duivendrecht en Cardio Fitness Beverwijk, zijn van plan om maandag de deuren te openen voor zorgmedewerkers. Dit na berichten in de media dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel.
"Een mooi initiatief, ik sluit me hierbij aan"', zegt sportschooleigenaar Sander Jansen van PerformFit. "Dan kunnen we meewerken om mensen weer gezond en weerbaar te maken tegen Covid-19". Alleen mensen die in de zorg werken kunnen in zijn school terecht onder strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal veertien mensen in de sportruimte, waar er normaal 28 sporters terechtkunnen. Ook moeten ze zich van tevoren opgeven voor een bepaalde tijd.

15:41 uur - RIVM: afgelopen dag 32.581 positieve coronatests

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 32.581 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het op een na hoogste aantal ooit.
Afgelopen vrijdag registreerde het RIVM bijna 35.000 nieuwe gevallen, het recordaantal tot nu toe. Dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder, waardoor niet alle bevestigde besmettingen goed werden geregistreerd. Op zaterdag telde het RIVM zo'n 28.000 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 177.730 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het oude record is van zaterdag, een dag eerder. Toen waren er in zeven dagen tijd gemiddeld 23.232 positieve tests per dag.
Een vrouw wordt getest op corona in de XL-testlocatie in Maastricht © Jean-Pierre Geusens

15:10 uur - Paar honderd demonstranten op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam zijn een paar honderd mensen samengekomen om te betogen tegen de coronamaatregelen. De sfeer is gemoedelijk. Er is geen politie te zien op het plein.
Vorige week zondag stroomde het Museumplein vol met duizenden mensen die kwamen 'koffie drinken'. Die demonstratie was niet toegestaan. Toen de betogers weigerden het plein te verlaten, trad de mobiele eenheid van de politie op. Er werden dertig mensen aangehouden.

14:21 uur - Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met Covid-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met 11 ten opzichte van een etmaal geleden. Er liggen momenteel 1470 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen worden er 397 verzorgd op een intensive care, tegenover 405 op zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1073 coronapatiënten, 3 minder dan vrijdag.
Op de ic's werden 13 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zaterdag waren dat er 16. Op de verpleegafdelingen werden 107 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, tegenover 149 op zaterdag.

14:12 uur - Duizenden betogers naar Brussel voor coronaprotest

Duizenden mensen zijn in Brussel de straat opgegaan om hun onvrede duidelijk te maken over het Belgische coronabeleid. Het gaat volgens de VRT naar schatting om zo'n 2000 tot 3000 betogers. De omroep bericht dat ook veel agenten aanwezig zijn om toezicht te houden.
De organisatoren noemen de actie Samen voor Vrijheid. Ze hebben benadrukt dat het gaat om een vreedzaam protest. Aan een vorige demonstratie deden in november nog tienduizenden mensen mee. Toen kwam het na afloop tot rellen. Dit keer moet een interne ordedienst volgens Belgische media voorkomen dat de situatie weer uit de hand loopt.

14:06 uur - Winkelbranche vraagt nieuwe kabinet om winkels weer te openen

Nederland moet van de pauzestand af. Niet-essentieel geachte winkels kunnen met inachtneming van voorzorgsmaatregelen zoals een maximum aantal bezoekers, afstand bewaren, het dragen van mondkapjes en de gebruikelijke hygiënemaatregelen gewoon weer open.
Dat is ook waar de samenleving om vraagt, zegt winkelbranchevereniging INretail. De belangenbehartiger legt een verzoek tot heropening van circa 56.000 winkels neer bij het nieuwe kabinet dat maandag op het bordes staat.

12:48 uur - Kaag test positief op corona, wordt digitaal beëdigd tot minister

D66-leider Sigrid Kaag is besmet met het coronavirus, schrijft ze op Twitter. Haar beëdiging tot minister van Financiën zal maandag digitaal gebeuren. Ook zal ze aansluitend niet op het bordes van Paleis Noordeinde staan voor de traditionele bordesscène, omdat ze in quarantaine zit.
De bordesscène gaat maandag door, maar dan zonder Kaag, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. De D66-leider wordt niet alleen minister van Financiën, maar ook eerste vicepremier. Die staat traditiegetrouw direct aan de linkerkant van de koning op de bordesfoto. Later maandag zal ze digitaal de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV bijwonen.

10:35 uur - Politie beëindigt feest met 400 mensen in Haarlem

De politie en marechaussee hebben afgelopen nacht een groot illegaal feest in Haarlem beëindigd. Op het feest bij een bedrijfspand aan de Robert Peereboomweg waren ongeveer 400 mensen aanwezig. Er is niemand aangehouden en er zijn ook geen boetes uitgedeeld, meldt de politie.
Agenten troffen de grote groep feestende mensen aan tijdens een surveillance op het bedrijventerrein. Volgens de politie ging het om een "groots opgezet" feest met professionele audioapparatuur, een bar met prijslijst, een pinautomaat en toiletvoorzieningen. De bezoekers zouden entree hebben betaald om binnen te komen.

09:15 uur - China test weer bevolking miljoenenstad in aanloop naar Spelen

China laat in aanloop naar de Olympische Spelen in hoog tempo de hele bevolking van de stad Tianjin testen op het coronavirus. De circa 15 miljoen inwoners tellende metropool ligt in de buurt van hoofdstad Beijing, waar het internationale sportevenement volgende maand wordt gehouden.
In Tianjin zijn volgens Chinese media zeker twee personen besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Die variant had in China voor zover bekend nog geen voet aan de grond gekregen. De miljoenenstad wordt door de krant Global Times omschreven als de eerste plek op het Chinese vasteland waar de strijd met omikron wordt aangegaan.