Wolf slaat meermaals toe in grensgebied met Brabant

Afbeelding ter illustratie © iStock
Een wolf heeft de afgelopen dagen meerdere keren toegeslagen in de omgeving van Someren en Nederweert. Meerdere schapen hebben de aanval niet overleefd.
Dierenarts Stef Frenken uit Someren maakt zich grote zorgen. Hij is al meerdere keren opgeroepen om gewonde dieren na een aanval te helpen.

Ware lynchpartij

"Het zijn de meest vervelende visites die je af kunt leggen. Je voelt onmacht. Het enige wat je kunt doen is de schade opnemen en alle schapen die het toch niet zullen overleven, laten inslapen", vertelt Frenken bij Omroep Brabant. "Eén schaap was helemaal geperforeerd, een andere aangevreten."
Frenken heeft het over de aanval van vrijdagavond op schapen in Someren-Eind. Het was al de derde aanval van een wolf in minder dan vier dagen tijd in de omgeving.

Willen we dit?

De dierenarts vraagt zich in een post op Facebook af of 'dit is waar we in Nederland naartoe willen met onze natuur'. "Deze schapen liepen nog geen 100 meter van woonhuizen en stallen af. Is het leven van een wolf zoveel meer waard dan dat van talloze schapen?" Hij roept op tot actie.

Wolven gesignaleerd

Het was al wel bekend dat er één of meerdere wolven in het natuurgebied De Groote Heide, net over de provinciegrens in Noord-Brabant, leven. In de eerste week van januari zijn er al meerdere aanvallen gemeld uit de omgeving van de grens met Limburg. Zo was het op 4 januari raak in Nederweert. Ook bij Someren, Lierop, Mierlo en Someren-Eind werden schapen slachtoffer.

Hoogzwangere schapen

De aanval van vrijdagavond heeft waarschijnlijk nog meer gevolgen voor de schapenhouder in Someren-Eind. De meeste schapen waren namelijk hoogzwanger. Ook op de dieren die het overleefd hebben, is de impact groot. "Die schapen zijn zwaar gestrest. Dat kan leiden tot vroeggeboortes", stelt Frenken.

Moeilijke discussie

De schapenhouders zelf zijn terughoudend in het geven van een reactie. De aanwezigheid van de wolf zorgt namelijk voor twee kampen in de samenleving. Aan de ene kant staan de mensen die anti-wolf zijn en vinden dat de overheid in moet grijpen. Aan de andere kant staan de dierenactivisten die vinden dat boeren maar extra maatregelen moeten nemen.
Dierenarts Stef Frenken kiest zelf geen partij in deze discussie. Maar hij maakt zich wel zorgen over de toekomst. "Wat als er straks twintig wolven zijn?" Hij adviseert mensen 's avonds op de straat op te passen en dieren binnen te houden. De getroffen schapenhouder houdt zijn schapen in ieder geval voortaan 's nachts op stal.