Vervoersverbod voor pluimvee in deel Weert

Afbeelding ter illustratie © iStock
In een deel van de gemeente Weert geldt sinds vrijdag een vervoersverbod voor pluimvee omdat er vogelgriep is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Bocholt, net over de Belgische grens.
Dat meldt Weertdegekste vrijdag. De bedrijven die op maximaal drie kilometer afstand van het besmette bedrijf liggen, worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod

In een straal van tien kilometer rondom het Belgische bedrijf mag daarnaast geen pluimvee meer vervoerd worden, om zo de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Ook eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel mogen niet worden vervoerd. Dat geldt ook voor andere dieren en dierlijke producten van bedrijven die gevogelte commercieel houden.
Het gebied waar het vervoersverbod geldt, staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vogelgriep

Sinds 26 oktober 2021 geldt een landelijke ophokplicht voor pluimveehouders. De verspreiding van de vogelgriep, ondanks de ophokplicht, is volgens woordvoerder van De Limburgse Land- en Tuinbouwbond Theo Coumans 'onverklaarbaar'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!