Gemeenten moeten verbod op clubjasjes motorclubs schrappen

Afbeelding ter illustratie © L1
Gemeenten moeten het zogeheten colorverbod schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van een motorclub.
Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad. De Hoge Raad oordeelde recent dat het colorverbod in een gemeentelijke verordening in strijd is met het grondrecht op vrijheid van meningsuiting.

Hells Angels

De raad vernietigde op 24 december een uitspraak van de rechtbank in een zaak van een man die met een gilet van de motorclub Hells Angels rondreed door Haarlem. De man werd in september 2020 door de politie aangehouden. Zijn gilet werd in beslag genomen op basis van de Haarlemse APV. Hierin staat dat het verboden is om in het openbaar zichtbaar kleding te dragen van een door de rechter verboden organisatie. De motorclub Hells Angels was op dat moment door de rechtbank verboden verklaard.

Vrijheid van meningsuiting

De man stapte naar de Hoge Raad en met succes. Zon gemeentelijke regeling mag niet zover gaan dat van clubcolors geen gebruik meer mag worden gemaakt, oordeelde de Hoge Raad. De APV leent zich niet voor het beperken van het recht op vrijheid van meningsuiting.
De VNG schrijft gemeenten nu voor dat gemeenten het colorverbod in hun APV moeten laten vervallen.

Veroordeling

De president van motorclub Bandidos Heerlen is onlangs veroordeeld voor het dragen van clubkleding. Tijdens het grote Bandidosproces, in april vorig jaar, droeg deze Brian H. (30) onder meer een shirt en een pet met Bandidos-uitingen