'Ministerie voor armoede bestrijding was krachtiger'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Wethouder Jean Paul Kompier van de gemeente Vaals verwacht veel van het nieuwe ministerie voor armoedebeleid. “We moeten de dingen echt anders gaan doen.”
Dat zei de wethouder vrijdagochtend in de L1Nieuwsshow.

Minimumloon

"Ik had liever een ministerie voor armoede bestrijding. Dat is daadkrachtiger." Toch is Kompier blij dat er nu gericht aandacht is voor armoede. "Er valt een wereld te winnen. Het is noodzakelijk dat het minimumloon wordt verhoogd. Het hele systeem moet anders ingericht worden. Nu is het vaak pleisters plakken en dat zet weinig zode aan de dijk."

Onzichtbaar

Door de privacywet is het voor een gemeente vaak niet te achterhalen wie er in armoede leeft. "Er is vaak schaamte bij de mensen. We hebben wel een voedselbank maar inwoners moeten zich bij de gemeente melden als ze problemen hebben. Dan weten we wie het zijn en kunnen we ze helpen."

Schuldhulpverlening

Sinds 1 januari is de wet schuldhulpverlening gewijzigd. Daardoor is het voor een gemeente al iets makkelijker geworden om mensen die in armoede leven te vinden. "Af en toe worden wij op de hoogte gesteld als iemand een huur- of zorgachterstand heeft," zegt Kompier. Ook bij het niet of te laat betalen van gas, water en licht wordt de gemeente mogelijk op de hoogte gebracht.

Armoedevrij

Volgens Kompier is het ooit mogelijk dat er geen armoede meer is. "Maar dan moet het systeem echt anders ingericht worden. Ik verwacht veel van de nieuwe minister Carola Schouten. Als zij aan de slag gaat en anders gaat denken zou ze wel eens hele hoge ogen kunnen gooien."