'Project Heerlen-Noord belangrijk voor hele regio'

Afbeelding ter illustratie © ANP
Het project om Heerlen-Noord de komende 25 jaar uit het sociaaleconomische slop te trekken, gaat over meer dan alleen Heerlen. "Het is voor de hele regio van belang dat dit project slaagt."
Dat zegt Ron Meyer, die op 1 april begint als Programmadirecteur Alliantie Heerlen-Noord, in de L1 Ochtendshow.

Andere kant van het spoor

De voormalige partijvoorzitter van de SP is zelf afkomstig van 'de andere kant van het spoor' van Heerlen. In die wijken is de werkloosheid hoog, de gezondheid slecht en zijn er talloze andere problemen. De Alliantie is in het leven geroepen om die sociale ongelijkheid de komende generatie aan te pakken. "De plek waar je geboren wordt mag geen invloed hebben op de kansen die je later in het leven krijgt", zegt Meyer daarover. "Een kind kiest er niet voor om op te groeien in een slechte woning, of om een ongezond leven tegemoet te gaan."

Ontbijt

Een van de zaken waar hij dan ook werk van wil maken, is een gezamenlijk ontbijt voor de kinderen op de basisscholen in de wijk. "Zodat kinderen die nu nog zonder ontbijt naar school gaan, gezond kunnen opgroeien."

Regio

Voor de langere termijn wil Meyer met alle mogelijke partijen praten om de problemen in de buurten structureel aan te pakken. "En dat is ook goed voor Brunssum, maar ook voor Landgraaf en Kerkrade. De problemen in Heerlen-Noord spelen in de hele regio. En daarom wil ik ook met de hele regio in gesprek. Want de problemen aan de andere kant van het spoor hebben ook hun weerslag in de andere wijken van de stad."
Ron Meyer neemt het stokje over van kwartiermaker Lodewijk Asscher. In de Alliantie werken behalve de gemeente Heerlen en de rijksoverheid ook onder meer woningcorporaties, de GGD, onderwijsinstellingen en de politie samen.