Ron Meyer moet Heerlen-Noord uit het slop trekken

Ron Meyer (links) en burgemeester Roel Wever bij de demonstratie in juli 2021 tegen de verhuizing van DSM. © L1 (Cyriel Heuts)
Ron Meyer (40) wordt in april directeur van het stedelijk vernieuwingsproject Heerlen-Noord. Als kind opgegroeid in dit stadsdeel kent hij de problemen die er spelen uit eigen ervaring. Meyer lijkt daarmee de ideale kandidaat om het gebied uit het slop te trekken.
De voormalige voorzitter van de SP start op 1 april officieel als Programmadirecteur Alliantie Heerlen-Noord. Vorige maand haalde hij nog het nieuws toen hij aangaf te stoppen als raadslid in Heerlen.
Meyer wordt de opvolger van kwartiermaker Lodewijk Ascher. De PvdA'er maakte in 2021 met betrokken partijen uit Heerlen-Noord een eerste inventarisatie en plan van aanpak. Aan Meyer nu de taak om door te pakken.

Mijnsluiting

Hoewel Meyer net als de overige kandidaten een sollicitatiebrief moest schrijven, is de opdracht hem op het lijf geschreven. Als kind van een arbeidersgezin groeide hij op in de volksbuurt Zeswegen dat deel uitmaakt van Heerlen-Noord. Het stadsgebied dat na de sluiting van de laatste mijn in 1974 ver terugzakte in welvaart, welzijn en leefbaarheid.

De Onmisbaren

Over de armoede, de povere leefomstandigheden en het afglijden van zijn buurt, schreef hij het boek De Onmisbaren dat vorig jaar werd gepubliceerd. Zijn werk over de arbeidersklasse, bevolkt door pakketbezorgers, kassamedewerkers en schoonmakers, groeide uit tot een bestseller. Het zijn de mensen waarvoor Meyer tijdens zijn SP-werk altijd pal voor heeft gestaan.
Sinds zijn kindertijd is de situatie in Heerlen-Noord niet verbeterd. De lage inkomens bleven laag, de kansenongelijkheid, omdat je nu eenmaal uit dit deel van Limburg komt, hield hardnekkig stand.

Alliantie

Heerlen-Noord beslaat ruim twee derde van het gemeentelijk grondgebied, er wonen ruim 50.000 mensen. Het doel van Meyer is in steen gehouwen. Over 25 jaar moet het niet meer uitmaken of je in Heerlen-Noord of in een ander stadsdeel in Nederland wordt geboren. Om dat te bereiken is een brede Alliantie aan de slag. Die bestaat uit een groot netwerk van individuen en partijen zonder formele rangorde. Samen willen ze de achterstanden in één generatie, pakweg binnen 25 jaar, definitief verbeteren.

Schakelen op straatniveau

Roel Wever, voorzitter van de Alliantie en burgemeester van Heerlen, is content met de benoeming van Meyer. “Afgelopen december zijn er meerdere sollicitatierondes geweest met kandidaten. Ron werd door de leden van de selectiecommissie unaniem als nummer één betiteld. Door zijn achtergrond is hij als geen ander in staat te schakelen op straatniveau, maar ook op het niveau van de strategische tafels in Den Haag, Maastricht en Heerlen.”