Hoger onderwijs: 'studenten in de knoop door lockdown'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Steeds meer studenten van hbo-scholen en universiteiten hebben het moeilijk met het gebrek aan fysieke onderwijsmogelijkheden als gevolg van de coronamaatregelen.
Dat vertelt Cyriel Gielen, docent Pedagiek bij Fontys Hogeschool in Sittard, woensdag bij L1 Vandaag op L1 radio.

'Verpieteren'

Volgens Gielen is vooral de lange duur van het probleem lastig. "Het begint steeds heftiger te worden. Studenten op onze opleiding zijn sociaal ingesteld en hebben behoefte aan contact, maar dat wordt steeds geminimaliseerd."
De docent vindt het zonde dat jonge mensen 'zitten te verpieteren op hun studiekamertje', en is dan ook niet verbaasd dat steeds meer studenten bij de opleiding aan de bel trekken met problemen. "Iedere ochtend online contact maken is niet hetzelfde als in een gebouw bij elkaar komen."

Opvangen in gebouw

Fontys Hogeschool is op zoek naar oplossingen voor kwetsbare studenten. "In overleg met de studieadviseur kijken we naar een mogelijkheid om mensen toch op te vangen in het gebouw, met inachtneming van de coronamaatregelen", vertelt Gielen.
Volgens de docent pedagogiek lijkt die oplossing uitkomst te bieden. "Op het moment dat studenten zien dat er weer ritme is, neemt de motivatie weer toe."