Pollenexpert: 'Alleen november is nog hooikoortsvrij'

Afbeelding ter illustratie © Lex van Moorsel
"Hazelaars en elzen bloeien vaak al in december en dat is slecht nieuws voor mensen met een pollenallergie", vertelt pollenexpert Maurice Martens van Pollennieuws.nl aan 1Limburg.
Hij zag eind december al katjes van de hazelaar en de els en dat betekent pollen in de lucht.

Katjes

Na het lenteachtige weer van de afgelopen dagen zie je ze overal: de katjes van de bloeiende hazelaar. Ook de elzen zijn er vroeg bij. En dat gebeurt al enkele jaren want onze winters worden zachter. Slecht nieuws voor de mensen die last hebben van hooikoorts. "Mensen waren vroeger nog een maand of drie verlost van prikkelende ogen, snotteren en niezen. Tegenwoordig is eigenlijk alleen nog november pollenvrij," aldus Maurice.

Klimaat

De opwarming van het klimaat zorgt voor mildere winters. En na de recordtemperaturen rond de jaarwisseling gaat het helemaal snel. "Je kan de katjes als het ware zien opbollen, zo hard gaat het."
Martens weet dat met droog weer de pollen in de lucht komen en de hooikoortsmeldingen op zijn site toenemen. "We praten nog steeds over maatregelen om de temperatuurstijging in de hand te houden, maar het gebeurt al. Dat zien we aan de natuur. erg jammer voor de hooikoortspatiënten, maar er is niets aan te doen."