Ruim 500 meldingen van discriminatie in Limburg in 2021

Afbeelding ter illustratie © iStock
Bij de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) zijn het afgelopen jaar zo'n 530 meldingen binnengekomen. Dat zijn er ongeveer twintig meer dan 2020, laat directeur-bestuurder Chris Baltussen aan 1Limburg weten.
De meldingen gaan voornamelijk over coronagerelateerde onderwerpen zoals het verplicht dragen van een mondkapje of het wel of niet laten vaccineren.

Flink gestegen

Het aantal meldingen is sinds 2019 bijna verdubbeld, laat Baltussen weten. "Dat komt vooral door corona, er zijn het afgelopen jaar veel zaken geweest waar mensen zich door buitengesloten voelden." Daarbij verwijst hij naar de discussie over het 2G- en 3G-beleid. "Dat heeft allerlei extra vragen opgeroepen bij mensen."
Naast coronagerelateerde meldingen kwamen er in 2021 ook tientallen meldingen binnen van discriminatie op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld van mensen met een beperking die ongelijk behandeld werden.

Losstaande gebeurtenissen

Hoewel het aantal meldingen in 2020 en 2021 niet veel verschilt, zijn er vorig jaar meer meldingen binnengekomen van losstaande gebeurtenissen. "In 2020 zijn namelijk tientallen meldingen geregistreerd over twee specifieke incidenten", verklaart Baltussen. Welke dat zijn, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat in 2020 de meeste meldingen (45 procent) zijn binnengekomen over discriminatie op grond van huidskleur.

Voorlichting

ADV Limburg signaleert, voorkomt en bestrijdt discriminatie in de provincie. Dit doet de organisatie door bijvoorbeeld te adviseren, voorlichting te geven en gemeenten rapportages te overhandigen van discriminatie in hun gemeenten. Volgens de organisatie krijgt ongeveer een op de vijf mensen te maken met discriminatie.
De politie Limburg, waar ook melding gedaan kan worden van discriminatie, laat weten vanwege privacy-overwegingen geen cijfers te kunnen noemen. De landelijke eenheid komt naar verwachting later dit jaar met de cijfers over Nederland.