Huisarts verdacht van moord: 'Leeft al jaren in nachtmerrie'

Het zorgcentrum waar de schoonmoeder van de huisarts woonde. © L1
De huisarts uit Maastricht, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van zijn schoonmoeder, leeft al jaren in een nachtmerrie. Dat zei zijn advocaat op de eerste dag van het strafproces tegen de 61-jarige G.W.
De huisarts staat terecht omdat hij in 2016 zijn schoonmoeder een dusdanige hoeveelheid medicijnen zou hebben toegediend, dat zij als gevolg daarvan kwam te overlijden.

Palliatieve sedatie

De vrouw woonde op dat moment in verzorgingshuis Martha Flora in Maastricht. Ze was psychiatrisch en mogelijk ook dementerend. Omdat het de laatste weken bergafwaarts met haar ging, besloot de huisarts palliatieve sedatie toe te passen. Dan worden medicijnen toegediend om een patiënt slaperig te maken. Uiteindelijk wordt de patiënt uit zijn lijden verlost en dat is volgens de huisarts in dit geval gebeurd.

Discussie

Justitie zet vraagtekens bij het verhaal van de huisarts en zegt dat er geen reden was de medicijnen in zo'n grote hoeveelheid toe te dienen. Uit verhoren met werknemers van de kliniek blijkt dat ook zij vinden dat de vrouw onder verdachte omstandigheden is overleden. "Plotseling kwam de arts met een zakje met medicijnen de kamer binnen en moest de deur dicht", zei een van hen tijdens de eerste zittingsdag. De komende weken worden nog meer getuigen en deskundigen door de rechtbank verhoord. Een van hen is de 'klokkenluider', een personeelslid van de kliniek, die de zaak aanhangig maakte bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook deze getuige zou woensdag worden verhoord, maar ze kwam niet opdagen. De rechtbank zal de medewerker op een ander moment alsnog verhoren.

Euthanasiediscussie

De huisarts zelf is nog gewoon werkzaam in zijn praktijk in Maastricht. Hij zat enkele weken vast, maar het gerechtshof bepaalde dat hij zijn strafproces in vrijheid mag afwachten. Volgens een woordvoerder van hem is de zaak erg opgeblazen, mede door de discussie rond euthanasie.
"Jaren geleden kwam er in opdracht van Procureur-Generaal Rinus Otte vanuit Justitie meer aandacht voor euthanasie. Er zou door artsen te liberaal over worden gedacht. Wij vermoeden dat dat ook hier mee kan hebben gespeeld met het gevolg dat Justitie zich in deze zaak heeft vastgebeten", zo zegt woordvoerder Camiel Hamans namens de huisarts.

Andere zaak

In 2016 werd inderdaad een zaak gevoerd, die veel overeenkomsten heeft met de zaak tegen de Maastrichtse huisarts. Justitie wilde toen een specialist ouderengeneeskunde vervolgen voor moord, nadat deze het leven had beëindigd van een zwaar dementerende 74-jarige patiënte. Volgens de rechtbank en hoge raad viel de specialist niets te verwijten en volgde een vrijspraak.

Veel zittingsdagen

Het strafproces in de zaak G.W. kent nog enkele zittingsdagen in januari, waarop getuigen en deskundigen worden gehoord. Daarna gaat de zaak pas verder in juni, als Justitie met een strafeis komt en de verdediging aan het woord komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!