Duiker die zinkgat Belfeld veroorzaakte, wordt vervangen

Zinkgat in Rijksweg Zuid tussen Belfeld en Reuver dat ontstond tijdens het hoogwater. © Omroep PenM
De problemen met het zinkgat dat onder de Rijksweg Zuid bij Belfeld ontstond tijdens het hoogwater in juli zijn nog niet opgelost. De gemeente gaat eerst een beschadigde duiker onder de weg vervangen. Hierdoor gaat het nog een tijd duren voordat de weg begaanbaar is.
De duiker is een buis die ervoor zorgt dat water van de Schelkensbeek onder de Rijksweg Zuid door kan stromen. Deze raakte beschadigd tijdens het hoogwater, waarna het zinkgat ontstond. "De toestand van de duiker is niet exact bekend en het is te gevaarlijk om van binnenuit te controleren. Daarom hebben gemeente Venlo en het Waterschap besloten de duiker te vervangen", schrijft de gemeente Venlo.

Opnieuw scheuren

Om de oorzaak van de wegverzakking te achterhalen is veel grond onder de weg verwijderd. Na de graafwerkzaamheden is het gat in oktober afgedicht en de weg opnieuw geasfalteerd. Daarna ontstonden er echter opnieuw scheuren in het wegdek.

Nog even duren

Sindsdien is de weg weer afgesloten. De gemeente gaat nu eerst de beschadigde duiker vervangen. Het is onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat de klus is geklaard en de weg weer open is. Dat komt volgens de gemeente door lopende onderzoeken, vergunningaanvragen en lange wachttijden voor bouwmaterialen.

Tijdelijke oplossing

Door het oponthoud is één rijstrook van de Rijksweg Zuid in Belfeld nog een tijd dicht. De gemeente onderzoekt of deze toch eerder open kan, totdat de duiker wordt vervangen. Hierover wordt later deze maand meer bekend.