Hoogwaterschade: voorlopige oplossing kademuur Valkenburg

De tijdelijke kademuur aan de Emmalaan is klaar. © Waterschap Limburg
De door het hoogwater beschadigde kademuur aan de Emmalaan in Valkenburg is tijdelijk hersteld, zodat het Geulwater weer kan stromen zonder dat er meer schade ontstaat aan de oude muur of aangrenzende woningen.
Er zijn betonblokken voor de oude muur geplaatst. Dit is echter een voorlopige oplossing, omdat een blijvend alternatief teveel tijd kost. "Daar konden we niet op wachten", stelt Chrit Wolfhagen van het algemeen bestuur van Waterschap Limburg.

In gesprek

"De ramp in juli staat ons natuurlijk nog duidelijk voor ogen en het is nog veel te vroeg om te optimistisch te zijn, maar dit is wel een stap in de goede richting. We werken nu hard verder aan de permanente oplossing", aldus Wolfhagen. De komende maanden gaat het waterschap met omwonenden en de gemeente in gesprek om het definitieve herstel voor te bereiden.

Brug

Tijdens de overstroming zakte de brug in de Geul. De kademuren verzakten, de taluds lagen open en boden dus onvoldoende bescherming. Volledig herstel van de brug is zelfs niet mogelijk.

Miljoenen euro's schade

De watersnood afgelopen juli heeft voor een miljoenenschade gezorgd in Valkenburg aan de Geul. Denk hierbij aan 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat vele bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moesten missen. Daarnaast raakten duizenden woningen beschadigd en zijn zelfs onbewoonbaar. Ook honderden ondernemers werden getroffen door het hoogwater.
Bekijk hier dronebeelden terug van de overstromingen in Valkenburg: