Corona-uitbraak in Tirol: 'Het is overleven'

In Oostenrijk groeit de bezorgdheid over plaatselijke corona-uitbraken onder skileraren. © iStock
Het is roeien met de riemen die hij heeft. De Maastrichtse skischooleigenaar Niels Frantzen doet er alles aan om een corona-uitbraak onder zijn personeel in Oostenrijk te voorkomen. "Ik werk alleen met gevaccineerde leraren. Anders is het onwerkbaar."
In wintersportgebieden in Tirol groeit de bezorgdheid over plaatselijke corona-uitbraken onder skileraren. Zo zijn in Mayrhofen, Kirchberg en Sankt Anton am Arlberg uitbraken gemeld. In die laatste plaats woont Frantzen.

'Niet te maken met grote uitbraak'

Zijn skischool bevindt zich in het nabijgelegen Lech. "Wij werken met zo'n 25 skileraren, maar gelukkig hebben we niet te maken met een grote uitbraak. Een bureaumedewerker testte positief en enkele mensen die bij ons skiles volgden bleken positief."
De situatie in Sankt Anton am Arlberg is echter anders. Daar verbleven skileraren van een grote skischool gezamenlijk in een huis. In totaal testten 17 instructeurs positief. "Deze skischool heeft 350 mensen in dienst. Als bij ons 17 leraren positief zouden testen, dan is dat een drama."

Maatregelen

Om besmettingen te voorkomen, neemt Frantzen maatregelen. Waar zijn skileraren in een normaal seizoen in een groot huis verblijven, zijn ze nu verdeeld over meerdere locaties. Daarnaast zijn skileraren in zijn school verplicht om iedere 72 uur te testen. "En als dat niet gebeurt, dan nemen we afscheid van hen." Verder verplicht Frantzen zijn personeel zich te melden wanneer ze klachten hebben. "Ook als we daardoor reserveringen moeten afzeggen."

Gevaccineerden

Frantzen vertelt dat hij alleen met gevaccineerde skileraren werkt. "De meeste leraren zijn dubbel gevaccineerd of hebben de booster al. Ik voel een grote verantwoordelijkheid richting onze klanten, hotels en horeca in de omgeving. Het is dan onwerkbaar om met niet-gevaccineerde leraren op pad te gaan."

Booster

De autoriteiten in het gebied zeggen dat veel leraren besmet zijn met de nieuwe omikronvariant. Ze vinden dat buitenlanders die les geven zo snel mogelijk een boostervaccin moeten krijgen om de verspreiding in te dammen. Frantzen: "Dat is geen probleem. Je kunt hier zonder afspraak naar binnen lopen om de boosterprik te laten zetten."

Flipperkast

Net als in Nederland lopen de besmettingen in Oostenrijk op, al stijgen de ziekenhuisopnamen vooralsnog niet mee. Toch kijkt Franzen met angst naar mogelijke nieuwe maatregelen. "Voor ons is dit seizoen overleven. Je weet het gewoon niet. Ik probeer vooral mijn mentale gezondheid te bewaken, want het is echt een flipperkast."
Goede sneeuw
Toch is er voor Frantzen ook een lichtpuntje. Na een periode van weinig en slechte sneeuw, lijken de ski-omstandigheden beter te worden. Tot vreugde van de vele Nederlandse wintersporters die Frantzen treft. Al zijn het er een stuk minder dan in een 'normaal' wintersportseizoen. De bezetting is zo'n 10 a 20 procent, bleek eerder uit een rondgang onder Limburgers in Oostenrijk. "Maar het wordt langzaam drukker. De Nederlanders zijn dol op wintersport. Ze hebben het echt gemist. En met goede sneeuw is het toch een stuk leuker."

Lees meer: Limburgers op Oostenrijkse pistes: 'Controles zijn serieus'

Besmettingscijfers

Dat veel Nederlanders ondanks de beperkingen de weg naar de Oostenrijkse pistes weten te vinden, blijkt ook uit de besmettingscijfers. Wintersportvakanties hebben van Oostenrijk het voornaamste land gemaakt waar Nederlanders recentelijk het coronavirus opliepen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat 964 mensen de afgelopen week positief testten die in de twee weken daarvoor Oostenrijk bezochten. Dat is 15,8 procent van alle besmettingen die tussen 27 december en 3 januari tot een ander land zijn herleid.