Opdrachtgever van VDL Nedcar verkoopt meer auto's dan ooit

BMW verkoopt meer auto's dan ooit, waaronder het merk Mini. © iStock
BMW heeft vorig jaar meer auto's verkocht dan ooit. Dat is opmerkelijk omdat de opdrachtgever van autofabrikant VDL Nedcar in Born geregeld kampt met een tekort aan chips die noodzakelijk zijn voor de productie.
VDL Nedcar bouwt voor het Duitse automerk de Mini. In 2021 is de lopende band van VDL Nedcar enkele keren stop gezet wegens een chiptekort. De coronapandemie zorgde voor schaarste op de markt voor halfgeleiders. De computerchips regelen onder meer de aandrijving en het rijgedrag van een voertuig. Kortom, ze zijn vereist bij de bouw van moderne auto's.
BMW profiteerde onder meer van de gestegen verkoop van elektrische auto's, zoals de i3 en de i4. BMW verkocht vorig jaar in totaal 2,2 miljoen auto's. Daarvan waren er meer dan 100.000 een elektrisch type. Het bedrijf verkoopt ook auto's zoals het merk Rolls-Royce.
De Duitse autobouwer liet begin november nog weten dat het door het chiptekort minder auto's levert dan het zou willen. BMW doet het evengoed een stuk beter dan de meeste andere fabrikanten, waar de verkoopcijfers vaak dalen. De volledige kwartaalcijfers van het concern worden binnen een week bekendgemaakt.

Rivian

BMW trekt zich eind 2023 terug als opdrachtgever van VDL Nedcar waar 4200 mensen emplooi vinden. De fabriek in Born is op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Momenteel lopen er gesprekken met het Amerikaanse Rivian.