Limburgse bevolking weer licht gegroeid

De Limburgse vlag. © iStock
De Limburgse bevolking is in 2021 weer een klein beetje gegroeid. Nog steeds overleden meer mensen dan gebruikelijk, maar er werden in onze provincie ook meer baby's geboren.
Bovendien groeide de bevolking vergeleken met 2020 meer als gevolg van migratie, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lichte groei

Het aantal inwoners nam vorig jaar naar schatting met zo'n 3.000 toe, tot bijna 1,12 miljoen. Die bevolkingsgroei komt grotendeels voor rekening van de Noord-Limburgse gemeenten. In Peel en Maas groeide het aantal inwoners verhoudingsgewijs het meest, met 1,5 procent. Horst aan de Maas volgt met een bevolkingsgroei van 1,3 procent.
Van de Noord-Limburgse gemeenten zag alleen Beesel het aantal inwoners licht dalen. Op 1 december woonden daar acht mensen minder dan aan het begin van 2021.

Bevolkingskrimp

In de meeste Zuid-Limburgse gemeenten nam het aantal inwoners ook vorig jaar weer af. De grootste daling was te zien in Valkenburg (1 procent). Zuid-Limburg is daarmee de regio in Nederland met de meeste krimpgemeenten. In dit soort gemeenten is de bevolking vaak relatief vergrijsd waardoor er meer sterfgevallen zijn dan geboorten.
In Groningen, Friesland en Drenthe daalde het aantal krimpgemeenten juist flink. "Deze ontwikkeling past in de trend die al sinds 2015 gaande is: een toename van verhuizingen vanuit de Randstad naar minder dichtbevolkte delen van het land", zeggen de onderzoekers daarover.
Alleen Maastricht noteerde van de Zuid-Limburgse gemeenten een dikke plus: daar groeide het aantal inwoners met 1,1 procent. De provinciehoofdstad staat daarmee op de derde plaats in onze provincie qua bevolkingsgroei.

Overleden

De hoeveelheid sterfgevallen lag dit jaar wederom hoger dan gebruikelijk in Limburg, met name door het coronavirus. Dat was met name het geval in de eerste en de laatste maanden van het jaar. Het aantal geboortes lag met ruim 8600 zo'n 550 hoger dan de jaren ervoor.
Migratie is de grootste reden voor de bevolkingsgroei in onze provincie. Er kwamen bijna 60.000 nieuwe mensen in onze provincie wonen. De meeste van hen (zo'n 44.500) verhuisden vanuit een andere Nederlandse gemeente naar Limburg. De rest (zo'n 15.500) kwam vanuit het buitenland. Daarmee ligt het aantal nieuwe inwoners door migratie een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Er vertrokken bovendien wat minder mensen, namelijk zo'n 52.700.

Voetnoot

De cijfers van het CBS betreffen een raming en kunnen later nog worden bijgesteld als het instituut meer informatie binnenkrijgt over de laatste weken van het jaar.