Teruglezen: Kwartier wachten na boosterprik blijft gelden

Afbeelding ter illustratie © iStock
In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.
Het coronanieuws van dinsdag 4 januari:

19:25 uur - Kwartier wachten na boosterprik blijft gelden

Mensen moeten ook de komende tijd een kwartier wachten na hun boosterprik, voordat ze de vaccinatielocatie mogen verlaten. Volgens het Lareb zijn er 13 meldingen van heftige allergische reacties op elke miljoen coronaprikken. Om ieder risico uit te sluiten blijft daarom de wachttijd nodig zegt het ministerie van Volksgezondheid. Eerder was gevraagd om de wachttijd af te schaffen om zo de boostercampagne te versnellen. Maar volgens het departement heeft dat geen invloed op het priktempo.

18:42 uur - Britse premier: 'Omikrongolf zonder lockdown uitzitten'

"We hebben kans de omikrongolf uit te zitten zonder het land weer op slot te zetten, maar de komende weken zullen uitdagend zijn", zegt de Britse premier Boris Johnson over het grote aantal landgenoten dat dagelijks een coronabesmetting oploopt. Omikron is milder dan eerdere varianten, maar desondanks neemt het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen snel toe, stelde de conservatieve regeringsleider vast. In het Verenigd Koninkrijk werden het afgelopen etmaal 218.724 coronabesmettingen geregistreerd, een record.

17:31 uur - Aantal reizigers via Schiphol blijft ver onder pre-coronaniveau

Schiphol heeft afgelopen jaar ruim een vijfde meer reizigers verwerkt dan in het eerste coronajaar. Maar de cijfers staan in schril contrast met de periode voor de coronacrisis. Afgelopen jaar reisden 25,5 miljoen reizigers van, naar of via Schiphol. In 2020 ging het nog om 20,9 miljoen passagiers, maar in 2019 werden wel 71,7 miljoen reizigers verwerkt.

16:57 uur - Amsterdam verbiedt nieuwe protesten tegen coronamaatregelen niet

Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde. Tot en met zondag staan in het hele land demonstraties. Ook zaterdag en zondag zijn er protesten in Amsterdam.

16:39 uur - Een op drie volwassenen heeft boosterprik gehad

Bijna een op de drie volwassenen heeft een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Ongeveer 4,5 miljoen mensen ontvingen zo'n oppepprik, 32 procent van het totaal, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in de wekelijkse cijfers.
Een week geleden stond de teller op net geen 3 miljoen prikken, oftewel 20,9 procent van alle volwassenen. De overheid wil tegen het einde van januari de meeste volwassenen een boosterprik gegeven hebben. Mensen die onlangs corona hebben gehad of die in de afgelopen maanden zijn gevaccineerd, moeten iets langer wachten.

15:16 uur -Heracles annuleert twee oefenduels in Duitsland vanwege corona

De twee oefenduels die Heracles Almelo komend weekeinde in Duitsland zou spelen, gaan uit voorzorg niet door. Binnen de selectie van de Eredivisieclub zijn enkele coronabesmettingen vastgesteld. De clubleiding wil geen risico nemen en heeft daarom de wedstrijden tegen SV Straelen en SC Paderborn 07 geannuleerd.

14:47 uur - Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dinsdag weer gedaald. In totaal liggen er nu 1693 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal opgenomen Covidpatiënten is in de afgelopen weken flink gedaald. Half december lagen er nog zo'n 1000 patiënten meer in de ziekenhuizen dan nu. Precies een jaar geleden, op 4 januari 2021, waren het er 2845. Dat zijn er ruim 1150 meer dan nu.

14:01 uur - GGD'en zoeken nog steeds naar personeel prikcampagne

Sommige GGD'en zijn nog op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de boosterprikcampagne. Op de websites van verschillende regionale gezondheidsdiensten staan nog steeds vacatures voor onder meer prikkers, verpleegkundigen en artsen.
Wie via de speciale website voor GGD-reservisten naar vacatures zoekt, ziet dat ook in veel regio's de vraag naar extra personeel al is vervuld. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft nog wel een vacature openstaan, maar wie daarop solliciteert komt op een reservelijst.
Een landelijk overzicht van het aantal openstaande vacatures voor de boosterprikcampagne ontbreekt. De GGD'en kregen in december de opdracht om voor 1 februari alle volwassen Nederlanders die dat willen een boosterprik te geven. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland liet eind vorig jaar weten nog 9000 extra mensen nodig te hebben voor de klus.

12:08 uur - GGD Noord-Limburg attendeert Limburgers op vroegere prik bij locatie Venray

Veel Limburgers die een afspraak bij de GGD in Roermond, Venlo of Weert hebben ingepland, worden via een SMS geattendeerd op eerdere beschikbare prikmomenten in Venray.
De GGD Noord-Limburg laat aan 1Limburg weten dat dit is omdat daar nog aanzienlijk meer ruimte vrij is in de agenda dan bij de overige locaties. "Het is alleen om de mensen erop te wijzen dat ze, mochten ze dat willen, in Venray eerder terecht kunnen."

10:58 uur - OMT: mogelijk eind januari ruimte voor meer versoepelingen

Omdat er nog veel onzekerheid is over "belangrijke eigenschappen" van de omikronvariant van het coronavirus, denkt het Outbreak Management Team (OMT) niet aan een snelle versoepeling van coronamaatregelen, afgezien van het heropenen van de scholen. De inschatting van de deskundigen is vooralsnog dat eind januari "verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen".
Tegen die tijd moet de boostercampagne zijn afgerond en de hoop is dat de virusverspreiding dan voldoende afneemt. Vrijdag praat het OMT erover verder.
Zoals altijd heeft het OMT diverse berekeningen laten maken voor verschillende scenario's. Als de basisscholen en middelbare scholen maandag weer opengaan, zal dat naar verwachting leiden tot een "golf van infecties" met een piek aan het eind van de maand of begin februari. De ziekenhuisopnames die uit die golf voortkomen zouden wel relatief "beperkt" kunnen blijven. De intensive carebezetting zou tot maximaal 620 coronapatiënten kunnen oplopen. Nu liggen op de ic's 475 mensen met Covid-19.

10:38 uur - Laatste volwassenen, uit 2003, kunnen boosterafspraak maken

Mensen die in 2003 zijn geboren, en vorig jaar dus 18 zijn geworden, kunnen nu een afspraak voor een boosterprik maken. Daarmee zijn alle volwassenen aan de beurt geweest.
Dat heeft vertrekkend zorgminister Hugo de Jonge dinsdag gemeld. In december had hij gezegd dat alle volwassenen uiterlijk op 7 januari een boosterafspraak zouden kunnen maken.

08:26 uur - Bijna duizend Nederlanders liepen onlangs corona op in Oostenrijk

Wintersportvakanties hebben van Oostenrijk het voornaamste andere land gemaakt waar Nederlanders recentelijk het coronavirus hebben opgelopen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 964 mensen die afgelopen week positief testten in de twee weken daarvoor het Alpenland hadden bezocht. Dat is 15,8 procent van alle besmettingen die tussen 27 december en 3 januari tot een ander land zijn herleid.
Frankrijk, ook een populaire ski- en snowboardbestemming, volgt op plaats twee met 740 geconstateerde gevallen. Daarna komen België, waar 682 mensen waren geweest die later besmet bleken, Duitsland (669 gevallen) en Spanje (605 gevallen). Aan Italië hadden 339 besmette mensen nog in de laatste veertien dagen een bezoek gebracht, zo blijkt uit de cijfers, waar het AD als eerste over berichtte.
Bij de Limburgse GGD'en zien ze nog geen stijging van het aantal coronabesmettingen. "Dit komt onder andere omdat de mensen die toen vertrokken zijn grotendeel afgelopen weekend pas teruggekomen zijn en er ook nog een incubatietijd is en een periode voordat de klachten naar boven komen. Dit zal de komende twee weken meer inzichtelijk worden, mocht er inderdaad een relatie met Oostenrijk zijn", zegt een woordvoerder.
Wintersporters in de Alpen © iStock

03:30 uur - Weekcijfers RIVM: stijging aantal nieuwe coronagevallen ingezet

Het aantal nieuwe coronagevallen steeg de afgelopen dagen en dat zal dinsdag ook terug te zien zijn in de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Afgelopen zes dagen kwamen er in totaal 95.014 positieve testuitslagen binnen bij het instituut. Dat is al meer dan de zeven dagen daarvoor. Het hoge weekcijfer kan iets vertekend zijn, doordat de cijfers van vorige week woensdag mogelijk hoger uitvielen door een storing de dag ervoor.
Afgelopen zes dagen kwamen er gemiddeld 15.835 nieuwe coronagevallen per dag bij. Als daar het aantal nieuwe besmettingen van deze dinsdag bij op worden geteld, kan het totaal aantal positieve tests van de afgelopen week dus uitkomen op bijna 111.000. Een week eerder registreerde het RIVM in totaal 84.398 nieuwe coronagevallen.

00:01 uur - Bevolking groeit vrijwel net zoveel als voor de coronapandemie

De Nederlandse bevolking is in 2021 weer ongeveer net zoveel gegroeid als in de jaren voor de coronapandemie. Nog steeds overleden meer mensen dan gebruikelijk, maar daar stond tegenover dat er veel kinderen werden geboren. Bovendien groeide de bevolking vergeleken met 2020 meer als gevolg van migratie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal inwoners nam vorig jaar naar schatting met 118.000 toe, tot bijna 17,6 miljoen. De groei is lager dan in 2019, maar hoger dan in de jaren daarvoor. In het eerste coronajaar 2020 was de bevolkingsgroei nog bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.
De hoeveelheid sterfgevallen lag dit jaar wederom hoger dan gebruikelijk, met name door het coronavirus. Dat was met name het geval aan het begin van het jaar en de maanden vanaf augustus. Maar het aantal geboortes lag met bijna 180.000 hoger dan het gemiddelde van 170.000 in de jaren daarvoor.

00:00 - OMT-lid Bonten: grote versoepeling coronaregels onwaarschijnlijk

Het ligt niet voor de hand dat er vanaf volgende week alweer grote versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. Dat zei infectieziektendeskundige en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten in Nieuwsuur. Volgens Bonten is vanwege de omikronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden en moeten mensen "niet te veel hoop" hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.
Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om het kabinet te adviseren. Mede op basis van dat advies wordt een week later een besluit genomen over een eventuele verlenging van de lockdownmaatregelen zoals die nu gelden. Bonten wilde niet zeggen hoe groot de kans is dat die maatregelen wat het OMT betreft niet langer nodig zijn, maar zei wel dat grote versoepelingen niet voor de hand liggen. "Als er ruimte is voor versoepeling, denk ik dat het OMT zal zeggen: ga dat in kleine stapjes doen en ga steeds kijken wat er gebeurt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!