Bidprentjesboef gearresteerd voor bedreigen aanklager

Afbeelding ter illustratie © iStock
De politie heeft Maastrichtenaar Rafaël N. (53) in de nacht van zaterdag op zondag gearresteerd op verdenking van bedreiging. Hij zou via e-mail een Maastrichts raadslid, een officier van justitie en acht agenten hebben bedreigd.
Een politiewoordvoerster bevestigt de arrestatie en de verdenking tegenover L1.

Bidprentjesfetisj

Rafaël is een bekende van de politie. Hij komt al jaren met regelmaat terug in strafdossiers vanwege verdenkingen van bedreiging, mishandeling en stalking. Vrijwel iedere keer heeft dat te maken met zijn verregaande drang om bidprentjes te verzamelen. In oktober 2020 werd hij vrijgesproken in een grote bidprentjeszaak, maar in voorgaande jaren is hij meermaals veroordeeld.

Uitgebreide dodenlijst

Recent ontving een raadslid van de gemeente Maastricht een e-mail waarin gesproken wordt over een dodenlijst. Op die lijst staan het raadslid zelf, maar ook een aanklager die strafzaken van Rafaël heeft behandeld en acht verschillende agenten. Volgens de opsporingsdiensten is de e-mail afkomstig van Rafaël. Hij is in het verleden al eens veroordeeld voor dreigmails.

Serieuze zaak

De politie neemt de zaak hoog op. Rafaël is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden in de woning van zijn ouders en zit nog altijd vast in een politiecel. Zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen bevestigt de arrestatie. "Hij vindt het erg dat er mensen bedreigd zijn en heeft laten weten dat hij niet van plan is iemand iets aan te doen", zegt de raadsman.
Of Rafaël daarmee suggereert dat iemand anders de mail heeft gestuurd, wil Van Berge Henegouwen niet zeggen. "We wachten het onderzoek af."